Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Kćer osnivača PR-a u Zagrebu: ''Moj otac bio bi oduševljen!''

Na zagrebačkoj Edward Bernays prvoj Visokoj školi za komunikacijski menadžment predavanje je održala kćer osnivača odnosa s javnošću, Anne Bernays

Marko Lukunić/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
3 komentara

Živio je u luksuznom hotelu na njujorškoj 5. aveniji, a cijeli život nosio je jedno odijelo. Tisuće ljude su mu dolazili po savjete, a iz njegove kuće nekad su izlazili plačući. Ured mu je bio pretrpan knjigama, ali mislim da uopće nije volio čitati. Edward Bernays bio je kontradiktoran čovjek, ispričala je njegova kćer Anne (86), profesorica Sveučilišta Harvard, nastavnica na Nieman Foundation for Journalism, u srijedu na Edward Bernaysu, prvoj Visokoj školi za komunikacijski menadžment. 

Upravo po njenom ocu, pioniru odnosa s javnošću, zagrebačka škola koja je prošle godine otvorila vrata, a već sad ima 120 studenata, dobila je ime. 

Edward Louis Bernays (1891. - 1995.) smatra se ocem PR-a. Baklje slobode (Torches of Freedom) njegova je najpoznatija kampanja u kojoj je popularizirao pušenje kod ženske populacije na javnim mjestima.  

- Bilo je to teško. Žene koje su viđene s cigaretom u ustima na javnom mjestu smatrane su ženama lakog morala. No otac je to promijenio. Upaljač i kutija cigareta nakon njegove kampanje postale su sastavni dio damskih torbica - rekla je Anne.

Uspjeh dugovao idejama psihoanalize

Uspjeh u odnosima s javnošću Edward je dugovao idejama psihoanalize, a ponosio se činjenicom da mu je Sigmund Freud ujak. Prodavao je knjige, sapune, savjetovao tvrtke, institucije, političare... Bio je prvi praktičar u svijetu koji se nazivao savjetnikom za odnose s javnošću jasno definirajući profesiju od tada dominantnog oglašavanja

Njegova kćer je danas poznata američka spisateljica, urednica i nastavnica na nekoliko sveučilišta. Bez problema je pristala da zagrebačka visoka škola PR-a nosi ime njegova oca. 

- On bi ovime bio oduševljen - rekla je na početku predavanja, a to je potvrdio i Damir Jugo, dekan Visoke škole. 

- Kad smo gospođu Anne pitali smijemo li koristiti ime njegovog oca, odmah je pristala - rekao je Jugo. 

Studente obrazuju prema modelu 'komunikacija u 360 stupnjeva'

Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment prva je visokoobrazovna institucija u Hrvatskoj koja objedinjava preddiplomski i diplomski studij isključivo za odnose s javnošću. Također je i jedina visokoobrazovna institucija koja svojim studentima omogućava stjecanje praktičnog iskustva tijekom studija čime svoje studente obrazuje prema modelu ''komunikacija u 360 stupnjeva''.

Prvi rođendan proslavit će u srijedu, 8. svibnja. Na konstitutivnoj sjednici Akademskog savjeta prisustvovat će istaknuta imena iz poslovnog svijeta, a u 17 sati snage će odmjeriti malonogometne snage studenata Bernaysa, studenata Veleučilišta VERN, Fakulteta političkih znanosti i Visoke škole Algebra. Slavlje će završiti proslavom u klubu Pepermint. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message