To je to što me zanima!

Kičasti Franjo: Zbog Rimčeve će Tuđmanov kip biti plastični

Kipari nisu prihvatili sugestije kninske gradonačelnice Josipe Rimac pa je raspisan novi natječaj za spomenik. Drugi natječaj raspisan je u utorak i traje do 15. lipnja
Vidi originalni članak

Za 20. proslavu obljetnice Oluje uređuje se velebna crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta s 1100 sjedećih mjesta i Muzej Oluje ‘95. na kninskoj tvrđavi .

Kao kruna svega, podno velikog hrvatskog stijega na tvrđavi, čijim je podizanjem 5. kolovoza 1995. označena pobjeda i kraj rata, trebao bi biti otkriven i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Na prvi natječaj za izradu spomenika stiglo je 18 radova. 

Želja gradonačelnice Josipe Rimac i njezina tima je da spomenik bude prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu pa su sugerirane varijacije na temu ljubljenja zastave ili podizanja ruku u znak pobjede pod zastavom na tvrđavi. No kiparska elita nije prihvatila sugestiju pa je povjerenstvo ocijenilo da ni jedan od 18 radova ne valja. Drugi natječaj raspisan je u utorak i traje do 15. lipnja.

- Spomenik će biti izrađen od poliestera i premazan patinom - kaže ravnatelj kninskog muzeja Zvonimir Jelić.

Marko Mrkonjić/PIXSELL
Idi na 24sata

Komentari 338

  • Prva Proleterska 21.05.2015.

    Ja ga ne bi bronzira , mogu se cigani iliti kninska sirotinja zaletjeti , pa ga ukrast i poćeti topiti . Šta djeca znaju šta je 10 kila .

  • ivič 21.05.2015.

    jel na proslavu stiže Brena i Ceca uz to ona slavi?Velika Hrvatina,majka,kraljica ta radi program za dolazak na vlast!

  • bopozopo 21.05.2015.

    Sa ovim kipovima me Hrvatska podsjeća na Sjevernu Koreju. Sav taj novac što ste potrošili na izgradnju Crkve, Tuđmanovih spomenika i raznih proslava mogli ste potrošit na Kninsku obilaznicu koja je gradu hitno potrebna ili kupnju medicinske opreme za bolnicu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare