To je to što me zanima!

Kineska raketa teška je 23 tone i kruži oko zemlje, stručnjaci: 'Ne znamo gdje će se srušiti'

Čelnici svemirskih agencija osudili su kinesku praksu nekontroliranog vraćanja u atmosferu. Poručili su kako to predstavlja rizik za ljudski život i imovinu
Vidi originalni članak

Modul Mengtian, u kojem se nalaze znanstveni eksperimenti, lansiran je u ponedjeljak na kineskoj raketi Long March 5B. To je treći i posljednji modul nove svemirske postaje Tiangong. No nakon slanja modula, u orbiti su ostali dijelovi rakete teški su 23 tone. 

Međutim, kako javlja Space.com nije poznato gdje će ostaci rakete točno pasti. Većina modernih raketa dizajnirana je tako da padne u Tihi ocean, ali Long March 5B je nakon što se odvojio od rakete počeo kružiti oko zemlje.

A BLAGDANI STIŽU Zbog kineske politike suzbijanja korone u pitanju su i isporuke iPhonea: 'Prijeti ogroman pad'

Nije poznato gdje će pasti dokle god ne uđe u atmosferu, a to bi trebalo biti u petak navečer. Stručnjaci ističu kako je vrlo mala vjerojatnost da će ostaci rakete pasti na naselje.

- Procjena je da će ulazak u atmosferu preživjeti 20 do 40 posto mase nekog velikog objekta - rekli su za Business Insider stručnjaci iz američke neprofitne organizacije Aerospace Corporation.

Čelnici svemirskih agencija osudili su kinesku praksu nekontroliranog vraćanja u atmosferu. Poručili su kako to predstavlja rizik za ljudski život i imovinu.

 

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Ivoivic3 03.11.2022.

    Super , a di ce past

  • tico123 03.11.2022.

    znaju oni

  • 03.11.2022.

    Stručnjaci? Za što, u čemu???

Komentiraj...
Vidi sve komentare