To je to što me zanima!

Kinezi poručili: Nitko ne želi rat nakon napada na tankere

Sjedinjene Države optužile su Iran za napade u četvrtak koji su podigli cijene nafte i pojačali zabrinutost oko potencijalne vojne konfrontacije dviju države. Teheran odbacuje optužbe
Vidi originalni članak

Nitko ne želi rat u Omanskom zaljevu, poručilo je u petak kinesko ministarstvo vanjskih poslova, pozvavši na dijalog te da sve strane budu suzdržane nakon napada na naftne tankere u tim vodama. 

Sjedinjene Države optužile su Iran za napade u četvrtak koji su podigli cijene nafte i pojačali zabrinutost oko potencijalne vojne konfrontacije dviju države. Teheran odbacuje optužbe. 

Kina je iznimno zabrinuta zbog rasta tenzija, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang

OBJAVILI SU SNIMKU SAD tvrdi: Iran je skidao minu koja nije eksplodirala s tankera

"Nitko ne želi rat u Zaljevu. To nije ni u čijem interesu", kazao je Geng tijekom redovitog obraćanja novinarima u Pekingu, dodavši kako se Kina nada da će dvije strane dijalogom uspjeti riješiti svoje nesuglasice. 

"Nadamo se da će sve strane ostati mirne i suzdržane i izbjeći da tenzije dodatno eskaliraju, te da će zajedno štititi sigurnost navigacije u relevantnim vodama i mir i stabilnost". 

Kina će nastaviti štititi svoju energetsku sigurnost i prava svojih tvrtki, dodao je. 

Ministarstvo je ranije citiralo predsjednika Xija Jinpinga koji je iranskom kolegi Hasanu Rohaniju na marginama summita u Kirgistanu rekao da će Kina nastaviti postojano razvijati odnose s Iranom, neovisno o međunarodnoj situaciji. 

"Kina je oduvijek gledala na iransko-kineske odnose iz strateške i dugotrajne perspektive", parafraziralo je ministarstvo Xija, ne osvrnuvši se izravno na tenzije u Zaljevu. 

STRAH OD NOVIH SUKOBA Iranci tvrde da nisu oni napali tankere, obrušili se na Ameriku

Kina i Iran njeguju bliske energetske odnose, a Peking je ljut zbog američkih prijetnji državama i tvrtkama koje krše američke sankcije uvozom iranske nafte. 

Kina, veliki uvoznik nafte, ima bliske odnose i sa Saudijskom Arabijom, iranskim rivalom u regiji. 

Još uvijek nije jasan uzrok eksplozija na dva tankera, norveškom Front Altairu i japanskom Kokuki Courageousu. Napad na japanski tanker dogodio se u vrijeme posjeta premijera te države Shinza Abea Teheranu. 

Posade obaju brodova evakuirane su. 

Američko Središnje zapovjedništvo u četvrtak je objavilo videozapis za koji tvrde da pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • kaktus_lupus 14.06.2019.

    Zeli USA rat,jer zauzimanjem Libije i Iraka,njihove tvrtke crpe naftu i njome raspolazu. U Siriji nisu uspjeli jer im se Rusija suprostavila,sad je na redu Iran. Japanski mornari koji su bili na brodu, izjavili da nisu culi udaranje torpeda vec letece objekte u visinama. A odakle onda amerima snimke koje iznose u javnost? I otkud oni bas u tom trenutku su se nasli nad tim brodovima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare