Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Kinezi poručili: Nitko ne želi rat nakon napada na tankere

Sjedinjene Države optužile su Iran za napade u četvrtak koji su podigli cijene nafte i pojačali zabrinutost oko potencijalne vojne konfrontacije dviju države. Teheran odbacuje optužbe

An oil tanker is seen after it was attacked at the Gulf of Oman
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
3 komentara

Nitko ne želi rat u Omanskom zaljevu, poručilo je u petak kinesko ministarstvo vanjskih poslova, pozvavši na dijalog te da sve strane budu suzdržane nakon napada na naftne tankere u tim vodama. 

Sjedinjene Države optužile su Iran za napade u četvrtak koji su podigli cijene nafte i pojačali zabrinutost oko potencijalne vojne konfrontacije dviju države. Teheran odbacuje optužbe. 

Kina je iznimno zabrinuta zbog rasta tenzija, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang

A picture released by U.S. Central Command shows damage from an explosion (L) and a likely limpet mine, on the hull of the civilian vessel M/V Kokuka Courageous in the Gulf of Oman OBJAVILI SU SNIMKU SAD tvrdi: Iran je skidao minu koja nije eksplodirala s tankera

"Nitko ne želi rat u Zaljevu. To nije ni u čijem interesu", kazao je Geng tijekom redovitog obraćanja novinarima u Pekingu, dodavši kako se Kina nada da će dvije strane dijalogom uspjeti riješiti svoje nesuglasice. 

"Nadamo se da će sve strane ostati mirne i suzdržane i izbjeći da tenzije dodatno eskaliraju, te da će zajedno štititi sigurnost navigacije u relevantnim vodama i mir i stabilnost". 

A picture released by U.S. Central Command shows damage from an explosion (L) and a likely limpet mine, on the hull of the civilian vessel M/V Kokuka Courageous in the Gulf of Oman | Autor: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Kina će nastaviti štititi svoju energetsku sigurnost i prava svojih tvrtki, dodao je. 

Ministarstvo je ranije citiralo predsjednika Xija Jinpinga koji je iranskom kolegi Hasanu Rohaniju na marginama summita u Kirgistanu rekao da će Kina nastaviti postojano razvijati odnose s Iranom, neovisno o međunarodnoj situaciji. 

"Kina je oduvijek gledala na iransko-kineske odnose iz strateške i dugotrajne perspektive", parafraziralo je ministarstvo Xija, ne osvrnuvši se izravno na tenzije u Zaljevu. 

An oil tanker is seen after it was attacked at the Gulf of Oman STRAH OD NOVIH SUKOBA Iranci tvrde da nisu oni napali tankere, obrušili se na Ameriku

Kina i Iran njeguju bliske energetske odnose, a Peking je ljut zbog američkih prijetnji državama i tvrtkama koje krše američke sankcije uvozom iranske nafte. 

Kina, veliki uvoznik nafte, ima bliske odnose i sa Saudijskom Arabijom, iranskim rivalom u regiji. 

Još uvijek nije jasan uzrok eksplozija na dva tankera, norveškom Front Altairu i japanskom Kokuki Courageousu. Napad na japanski tanker dogodio se u vrijeme posjeta premijera te države Shinza Abea Teheranu. 

Posade obaju brodova evakuirane su. 

Američko Središnje zapovjedništvo u četvrtak je objavilo videozapis za koji tvrde da pokazuje posadu s iranskog patrolnog broda kako uklanja neeksplodiranu morsku minu s jednog od tankera.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message