To je to što me zanima!

Klima se mijenja: Hrvatska bi mogla postati velika pustinja

CIKLONA BRUNO: Nevrijeme je opustošilo cijelu Istru i središnju Hrvatsku. Sve je to dio klimatskih promjena koje su već na djelu, kaže klimatolog Zvonimir Katušin
Vidi originalni članak

Dugo željeno rashlađenje u zemlji jučer se pretvorilo u nevrijeme i niz oluja koje su rušila stabla, krovove i plastenike. Ciklona Bruno donijela je pljuskove, tuču, pijavice i valove koji su potapali brodice.

- Ovakve vremenske nepogode dio su klimatskih promjena koje se događaju već sad - rekao je klimatolog Zvonimir Katušin koji je cijeli život proveo radeći za Državni hidrometeorološki zavod. Dodao je da se u skoroj budućnosti predviđa zatopljenje na globalnoj razini od dva Celzijeva stupnja. Projekcije DHMZ-a do 2040. u Hrvatskoj previđaju porast temperature od 0,6 stupnjeva zimi te jedan stupanj ljeti. Budućnost je alarmantna jer do 2070. bi se temperatura u nekim dijelovima zemlje mogla povisiti za čak tri stupnja Celzijevih, a to bi moglo dovesti do mogućih katastrofa.



- Ako temperature u budućnosti narastu oko četiri stupnja, u nekim dijelovima svijeta više se neće moći živjeti. To će potaknuti nove migracije ljudi. Tu više ne govorimo o milijunima, nego o milijardama ljudi - pojašnjava Katušin. Zbog manjka padalina i viših temperatura, neki dijelovi Hrvatske postat će nalik pustinji. Klima će nam postati sve sličnija oceanskoj. Temperature u Jadranu će također biti više nego danas. Zato će ribari vjerojatno, više nego danas, loviti sve više vrsta riba koje inače obitavaju u puno toplijim tropskim morima.



- Klimatski modeli će u budućnosti, zbog boljih računala, postati sve točniji. Ipak, i danas trebamo djelovati kako bi ta promjena bila što blaža - kaže Katušin. O tome danas, kaže, razgovaraju Ujedinjeni narodi i Papa, jer je to najvažniji problem svih ljudi.
Vrijeme je prekjučer ‘podivljalo’ i u Hrvatskoj. Nakon nesnosnih vrućina, počeo je puhati olujni vjetar koji je čupao stabla, krovove, nosio kontejnere, a na mogu stvarao goleme i opasne valove. To je veća druga oluja u zadnja tri tjedna. Već sredinom lipnja temperatura je bila iznadprosječno topla, a prema svim prognozama očekuje nas vrelo ljeto. Nasreću, nitko nije ozlijeđen, a štete se tek zbrajaju.

Idi na 24sata

Komentari 83

  • BozidarDolenec 01.07.2017.

    Ponavlja se stalno krivi izraz ne pustinja nego pustara.

  • AnteVukelić 01.07.2017.

    Hoće li Savudrijska vala do pola biti zagrijana ili samo uz našu obalu? Ili će se čekati odluka Međunarodnog suda pravde? Kako li samo lupeta ovaj znanstvenik...

  • Pirgavi 30.06.2017.

    Posto sam podstanar mislim se da li uopce podizati stambeni kredit ako se nastavimo ovako iseljavati netko ce mi pokloniti stan:)NAZALOST sve nas je manje

Komentiraj...
Vidi sve komentare