To je to što me zanima!

U blizini Paškog mosta vidjeli velikog kita, 500 m od obale

Veliki kit hrani se sitnom plavom ribom i planktonskim račićima i druge su po veličini životinje na svijetu iza plavetnog kita. Mogu narasti do 25 metara dužine
Vidi originalni članak

Sa zapadne strane Paškog mosta u blizini uvale Vlašići na Pagu primjećen je kit. Plivao je 500 metara od obale i na površini se pojavljuje svakih desetak minuta te pliva u smjeru mosta, javlja Plavi svijet. 

 Županijski centar 112 u nedjelju obavijestio je istraživački institut Plavi svijet o kitu, a pretpostavlja se da je to Balaenoptera Physalus (Linnaeus, 1758), vrsti koja naseljava Sredozemno more. Veliki kit hrani se sitnom plavom ribom i planktonskim račićima i druge su po veličini životinje na svijetu iza plavetnog kita. Mogu narasti do 25 metara dužine.

I u Jadranu, kao dijelu Sredozemlja, veliki kitovi redovito se pojavljuju. Opažanja na otvorenom moru srednjeg i južnog Jadrana, posebice u ljetnim mjesecima nisu rijetkost. Međutim, pojedine jedinke približavaju se i kopnu, te ulaze u kanale i uvale.

Iz Plavog svijeta kažu da u slučaju opažanja kita, ako je to moguće, napravite fotografiju životinje te da zabilježite točnu lokaciju i vrijeme opažanja. Promotrite životinju (dužina, obojanost, izgled glave i sl.) kako bi im mogli pomoći prilikom utvrđivanja vrste. Opažanja možete dojaviti na brojeve telefona 051 604666 ili 091 4637424, email info@plavi-svijet.org, ili službi 112.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • tino1 03.10.2011.

    poskupluje scijalno radićka hrana srdelice

  • sakyosijek 02.10.2011.

    vec ce njega dalmatinci spremit na brudet

  • meryy 02.10.2011.

    a ja kada sam nedavno vidjela veliku kvrgu na moru u daljini,blizu Cresa,pomislila sam da sam spalila na živce i bilo me sram to nekome i reći....

Komentiraj...
Vidi sve komentare