To je to što me zanima!

Sindikati: Povisite koeficijente, Vlada: Ne ide to preko koljena

Ponuda mora biti takva da se ovo završi i da možemo normalno krenuti s ovom školskom godinom, jer situacija je ozbiljna, rekla je ministrica Divjak koja je, za razliku od prošlog puta, pozvana na sastanak u petak
Vidi originalni članak

Nakon što je 90 posto zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja odbilo posljednju Vladinu ponudu i odlučilo se za nastavak štrajka, koji danas traje već 35 dana, Vlada je ovog puta odmah reagirala i pozvala Sindikate na sastanak u Banske dvore.

>>> Zadnje informacije...

POGLEDAJTE VIDEO: 

19.25 - Mi smo danas predsjedniku Vlade prenijeli rezultate izjašnjavanja, prenijeli poruke zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja i način na koji možemo riješiti ovaj problem. Razgovarali smo i o nematerijalnim pravima, a ključno pitanje bilo je rješavanja koeficijenta složenosti poslova, rekao je Branimir Mihalinec iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama nakon trosatnog sastanka u Vladi.

Na sastanku je, naglasio je, bilo puno puta ponovljena riječ koeficijent, o dodacima se nije razgovaralo, no nije želio otkriti što im je premijer stavio na stol i je li im uopće danas nešto i ponudio. 

- Sada Vlada zna jasno naše stavove, koji su naši uvjeti i rečeno je da ćemo od Vlade dobiti odgovor - dodao je.

Ne zna se kad će taj odgovor, nova ponuda, novi sastanak biti.

- Vlada je na potezu, mi smo premijera obavijestili da smo na dispoziciji tijekom cijelog vikenda - rekao je.

Siguran je da Vlada razumije situaciju u kojoj se nalazi čitav sustav.

- Zaposleni su spremni boriti se do kraja - rekao je.

Čelnici Sindikata istaknuli su i kako su dotaknuli i niza problema u sustavu. 

- Dotaknuli smo se Zakona o prosvjetnoj inspekciju, koja regulira pitanje anonimnih prijava, Akcijskog plana o zaštiti od nasilja koju treba čim prije realizirati i s tim se i premijer složio. Bar smo se oko nečega složili - rekao je Mihalinec. 

Na sastanku zabrana štrajka, ni plaćanje štrajka, kažu, nisu bili tema. 

- Ja ću biti zadovoljna kada Vlada ponudi ono što zaposlenici u sustavu odgoja i obrazovanja žele, a to je koeficijent - rekla je Sanja Šprem iz Sindikata učitelja. 

Na pitanje je li premijer konačno danas shvatio da prosvjetari nikako ne pristaju na dodatke, sindikalisti su istaknuli da je tako. 

- Vjerujem da je shvatio da Sindikati čvrsto stoje na poziciji onoga što je 68.000 ljudi želi u našim školama. Danas je 35. dan štrajka, mislim da je svima jasno da je situacija vrlo ozbiljna - rekla je Šprem dodavši da štrajk ide dalje. 

Iz Vlade nakon sastanka pak druga verzija priče i onoga o čemu se razgovaralo na sastanku. Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda premijera, istaknuo je kako premijer apelirao na prekid štrajka čim prije i da se djeca vrate u škole, no da s druge strane pomaka nema.

- Rekao bih da smo otprilike s druge strane imali pozicije koje smo imali i prije dva mjeseca, iako Vlada u zadnja dva mjeseca napravila nekoliko uzastopnih ustupaka i jako se približila. No, s druge strane su i dalje ukopani u iste rovove i to dosta otežava pronalazak rješenja - rekao je dodavši kako Sindikati nisu jedinstveni.

- Jedni su čvrsti oko koeficijenata, a kod nekih drugih je malo drugačiji stav - rekao je.

Kao otegotnu okolnost naveo je i da Sindikati inzistiraju na uvažavanju njihovog zahtjeva koeficijenata kao preduvjet da bi se potpisao Temeljni kolektivni ugovor za povećanje osnovice za 6,12 posto u ostalim javnim službama.

- Ne samo da su djeca taoci štrajka nego su sad i druge javne službe taoci ove situacije i ne omogućuje im se povišica plaća - poručio je.

Istaknuo je kako se o puno stvari razgovaralo, ponovivši kako s druge strane nema nikakvih pomaka. 

Iako su sindikati rekli da nisu razgovarali o dodacima, Frka Petešić je rekao kako to nije točno.

- Oni su razgovarali o koeficijentima, mi smo objašnjavali što se sve može postići kroz dodatke i tu određeni predstavnici imaju određenog razumijevanja - rekao je.

Nije korektno, ponovio je, da djeca budu taoci. 

- Razgovori će se nastaviti, vidjet ćemo što će biti - rekao je.

Dodao je da je Vlada najavila analizu Uredbe koeficijenta složenosti poslova iduće godine. 

- Vlada neće mijenjati Uredbu preko koljena nego na sustavan i kvalitetan način - rekao je na izjavu sindikalista da će štrajk prekinuti odmah ako u četvrtka na Vladi promjene Uredbu. 

Istaknuo je i kako bi učitelj sa 10 godina staža, jednim djetetom i 12 posto prireza s koeficijentima imao 375 kuna veću plaću na kraju godine, dok bi s Vladinom ponudom imao 575 kuna više. 

- Vlada može mijenjati pozicije i ponude, ali kad imate sugovornika koji uvijek ima istu ploču, onda je teško doći do pomaka - ponovio je. 

Što se tiče zabrane štrajka, istaknuo je kako je to legitimno pitanje. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

 

18.56 - Ministrica Blaženka Divjak istaknula je samo da će se razgovori nastaviti. 

- Ono za što sam se ja zalagala su brza rješenja koja će već u ponedjeljak zaustaviti štrajk. Svi imaju razumijevanja za to da treba djelovati brzo, no razgovor se nastavlja - rekla je. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

17.07 - Pregovore i ovaj put vodi premijer Andrej Plenković. 

16.33 -  Željko Stipić, čelnik Sindikata Preporod, naveo je tri razloga zbog kojih ih je Vlada mogla danas pozvati na sastanak.

- Moje je očekivanje da nas zovu iz razloga da čuju od nas rezultate izjašnjavanja, da svoju ponudu možda žele proširiti ili promijeniti, a o trećem ne želim ni misliti. Svi znamo što je to, zabrana štrajka - rekao je. 

Na pitanje misli li da Vlada ide prema tome, rekao je kako ništa ne misli.

- To će, ponajprije, definitivno biti poraz Vlade i tu će se postaviti brojna pitanja zašto nakon 35 dana, a ne nakon pet, kao i pitanje nemoći premijera - rekao je.

Na pitanje jesu li oni, kao čelnici Sindikata, na sastancima s Vladom pristajali na dodatke, što je ministar rada Josip Aladrović rekao, nije želio otkriti.

- Dogovorili smo se da detalje sastanaka nećemo iznositi u javnost. Ako je on prekršio obećanje, to ne znači da trebamo i mi. Ne mogu to ni potvrditi ni opovrgnuti - rekao je Stipić.

Zvonko Kusić, savjetnik premijera Andreja Plenkovića, rekao je da je optimističan, ali da ne zna koja je nova ponuda i ima li je. Odbijenicu prosvjetara na njihovu posljednju ponudu je očekivao.

Na sastanak došla i ministrica Divjak 

Na sastanka je ovog puta pozvana i resorna ministrica Blaženka Divjak. Prije sastanka je rekla kako još ništa nije dogovoreno.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Jako je važna sada hladna glava i da se ponude brza i hrabra rješenja. A to je da ponuda mora biti takva da se ovo završi i da možemo normalno nastaviti sa ovom školskom godinom. Situacija je ozbiljna, danas smo napravili pregled stanja, a zapravo svi znamo na čemu smo u ovom trenutku - rekla je.

Na pitanje znači li to da će Vlada udovoljiti zahtjevu prosvjetara i ponuditi koeficijente, ministrica je naglasila kako je to ono što traže prosvjetari.

- I to je očito čarobna riječ - rekla je.

PRIJEDLOG MINISTARSTVA Nema uskrsnih praznika, kraći zimski, nastava traje do 26. 6.

Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, je uoči sastanka u petak rekao kako su dobili poziv iz Vlade.

- Dolazimo izvijestiti Vladu o odlukama zaposlenik u obrazovanju. Premijer je taj koji donosi odluku, ovisno o odluci premijera učenici će se vratiti u svoje klupe, a učitelji na svoj posao. Štrajk zasad ide dalje, a ako dođe do zabrane sigurno ćemo postupiti prema sudskoj odluci - rekao je Mihalinec.  

Idi na 24sata

Komentari 486

  • Velečasni 1 01.12.2019.

    Ne ide to preko koljena. Zato ide preko kurca.

  • Hrvat1/1 30.11.2019.

    Trebate im jasno dati do znanja kad požele razgovarat o koeficijentima da vas pozovu na razgovor a sve dok nude povećanje koje je razlog da oni dobro podebljaju svoje prihode do tad se ne moraju truditi oko toga da se pregovara o tome što se ne traži. Treba im jednom jasno obznaniti da više nema potrebe razgovarat o stvarima koje nitko nije tražio i to je to a kad shvate onda možete na pregovore o koeficijentima i nastaviti s radom a do tada su Plenković i ekipa direktni krivci za štrajk...

  • viviann 30.11.2019.

    Ne vidim nikakav problemu anonimnim prijavama, ako rade kako treba, što ih žuljaju anonimne prijeve. Dijete se treba zaštititi od osvetoljubivosti i nasilja. Recimo...babuskara iz Talijanskog koja je mojoj maloj za ispravak dala dva puta teži test...zaslužila je inspekcijski nadzor oćeš nećeš.

Komentiraj...
Vidi sve komentare