Obavijesti

News

Komentari 486

Sindikati: Povisite koeficijente, Vlada: Ne ide to preko koljena

Sindikati: Povisite koeficijente, Vlada: Ne ide to preko koljena
5

Ponuda mora biti takva da se ovo završi i da možemo normalno krenuti s ovom školskom godinom, jer situacija je ozbiljna, rekla je ministrica Divjak koja je, za razliku od prošlog puta, pozvana na sastanak u petak

VIDEO

Nakon što je 90 posto zaposlenika u sustavu odgoja i obrazovanja odbilo posljednju Vladinu ponudu i odlučilo se za nastavak štrajka, koji danas traje već 35 dana, Vlada je ovog puta odmah reagirala i pozvala Sindikate na sastanak u Banske dvore.

>>> Zadnje informacije...

POGLEDAJTE VIDEO: 

19.25 - Mi smo danas predsjedniku Vlade prenijeli rezultate izjašnjavanja, prenijeli poruke zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja i način na koji možemo riješiti ovaj problem. Razgovarali smo i o nematerijalnim pravima, a ključno pitanje bilo je rješavanja koeficijenta složenosti poslova, rekao je Branimir Mihalinec iz Sindikata zaposlenih u srednjim školama nakon trosatnog sastanka u Vladi.

Na sastanku je, naglasio je, bilo puno puta ponovljena riječ koeficijent, o dodacima se nije razgovaralo, no nije želio otkriti što im je premijer stavio na stol i je li im uopće danas nešto i ponudio. 

- Sada Vlada zna jasno naše stavove, koji su naši uvjeti i rečeno je da ćemo od Vlade dobiti odgovor - dodao je.

Ne zna se kad će taj odgovor, nova ponuda, novi sastanak biti.

- Vlada je na potezu, mi smo premijera obavijestili da smo na dispoziciji tijekom cijelog vikenda - rekao je.

Siguran je da Vlada razumije situaciju u kojoj se nalazi čitav sustav.

- Zaposleni su spremni boriti se do kraja - rekao je.

Čelnici Sindikata istaknuli su i kako su dotaknuli i niza problema u sustavu. 

- Dotaknuli smo se Zakona o prosvjetnoj inspekciju, koja regulira pitanje anonimnih prijava, Akcijskog plana o zaštiti od nasilja koju treba čim prije realizirati i s tim se i premijer složio. Bar smo se oko nečega složili - rekao je Mihalinec. 

Na sastanku zabrana štrajka, ni plaćanje štrajka, kažu, nisu bili tema. 

- Ja ću biti zadovoljna kada Vlada ponudi ono što zaposlenici u sustavu odgoja i obrazovanja žele, a to je koeficijent - rekla je Sanja Šprem iz Sindikata učitelja. 

Na pitanje je li premijer konačno danas shvatio da prosvjetari nikako ne pristaju na dodatke, sindikalisti su istaknuli da je tako. 

- Vjerujem da je shvatio da Sindikati čvrsto stoje na poziciji onoga što je 68.000 ljudi želi u našim školama. Danas je 35. dan štrajka, mislim da je svima jasno da je situacija vrlo ozbiljna - rekla je Šprem dodavši da štrajk ide dalje. 

Iz Vlade nakon sastanka pak druga verzija priče i onoga o čemu se razgovaralo na sastanku. Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda premijera, istaknuo je kako premijer apelirao na prekid štrajka čim prije i da se djeca vrate u škole, no da s druge strane pomaka nema.

- Rekao bih da smo otprilike s druge strane imali pozicije koje smo imali i prije dva mjeseca, iako Vlada u zadnja dva mjeseca napravila nekoliko uzastopnih ustupaka i jako se približila. No, s druge strane su i dalje ukopani u iste rovove i to dosta otežava pronalazak rješenja - rekao je dodavši kako Sindikati nisu jedinstveni.

- Jedni su čvrsti oko koeficijenata, a kod nekih drugih je malo drugačiji stav - rekao je.

Kao otegotnu okolnost naveo je i da Sindikati inzistiraju na uvažavanju njihovog zahtjeva koeficijenata kao preduvjet da bi se potpisao Temeljni kolektivni ugovor za povećanje osnovice za 6,12 posto u ostalim javnim službama.

- Ne samo da su djeca taoci štrajka nego su sad i druge javne službe taoci ove situacije i ne omogućuje im se povišica plaća - poručio je.

Istaknuo je kako se o puno stvari razgovaralo, ponovivši kako s druge strane nema nikakvih pomaka. 

Iako su sindikati rekli da nisu razgovarali o dodacima, Frka Petešić je rekao kako to nije točno.

- Oni su razgovarali o koeficijentima, mi smo objašnjavali što se sve može postići kroz dodatke i tu određeni predstavnici imaju određenog razumijevanja - rekao je.

Nije korektno, ponovio je, da djeca budu taoci. 

- Razgovori će se nastaviti, vidjet ćemo što će biti - rekao je.

Dodao je da je Vlada najavila analizu Uredbe koeficijenta složenosti poslova iduće godine. 

- Vlada neće mijenjati Uredbu preko koljena nego na sustavan i kvalitetan način - rekao je na izjavu sindikalista da će štrajk prekinuti odmah ako u četvrtka na Vladi promjene Uredbu. 

Istaknuo je i kako bi učitelj sa 10 godina staža, jednim djetetom i 12 posto prireza s koeficijentima imao 375 kuna veću plaću na kraju godine, dok bi s Vladinom ponudom imao 575 kuna više. 

- Vlada može mijenjati pozicije i ponude, ali kad imate sugovornika koji uvijek ima istu ploču, onda je teško doći do pomaka - ponovio je. 

Što se tiče zabrane štrajka, istaknuo je kako je to legitimno pitanje. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

 

18.56 - Ministrica Blaženka Divjak istaknula je samo da će se razgovori nastaviti. 

- Ono za što sam se ja zalagala su brza rješenja koja će već u ponedjeljak zaustaviti štrajk. Svi imaju razumijevanja za to da treba djelovati brzo, no razgovor se nastavlja - rekla je. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

17.07 - Pregovore i ovaj put vodi premijer Andrej Plenković. 

16.33 -  Željko Stipić, čelnik Sindikata Preporod, naveo je tri razloga zbog kojih ih je Vlada mogla danas pozvati na sastanak.

- Moje je očekivanje da nas zovu iz razloga da čuju od nas rezultate izjašnjavanja, da svoju ponudu možda žele proširiti ili promijeniti, a o trećem ne želim ni misliti. Svi znamo što je to, zabrana štrajka - rekao je. 

Na pitanje misli li da Vlada ide prema tome, rekao je kako ništa ne misli.

- To će, ponajprije, definitivno biti poraz Vlade i tu će se postaviti brojna pitanja zašto nakon 35 dana, a ne nakon pet, kao i pitanje nemoći premijera - rekao je.

Na pitanje jesu li oni, kao čelnici Sindikata, na sastancima s Vladom pristajali na dodatke, što je ministar rada Josip Aladrović rekao, nije želio otkriti.

- Dogovorili smo se da detalje sastanaka nećemo iznositi u javnost. Ako je on prekršio obećanje, to ne znači da trebamo i mi. Ne mogu to ni potvrditi ni opovrgnuti - rekao je Stipić.

Zvonko Kusić, savjetnik premijera Andreja Plenkovića, rekao je da je optimističan, ali da ne zna koja je nova ponuda i ima li je. Odbijenicu prosvjetara na njihovu posljednju ponudu je očekivao.

Na sastanak došla i ministrica Divjak 

Na sastanka je ovog puta pozvana i resorna ministrica Blaženka Divjak. Prije sastanka je rekla kako još ništa nije dogovoreno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vlada je ovog puta reagirala odmah: Nakon što su prosvjetari odbili njihovu ponudu, pozvali su Sindkate na novi sastanak u Banske dvore Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata u Petak, 29. studenoga 2019.

- Jako je važna sada hladna glava i da se ponude brza i hrabra rješenja. A to je da ponuda mora biti takva da se ovo završi i da možemo normalno nastaviti sa ovom školskom godinom. Situacija je ozbiljna, danas smo napravili pregled stanja, a zapravo svi znamo na čemu smo u ovom trenutku - rekla je.

Na pitanje znači li to da će Vlada udovoljiti zahtjevu prosvjetara i ponuditi koeficijente, ministrica je naglasila kako je to ono što traže prosvjetari.

- I to je očito čarobna riječ - rekla je.

Nema uskrsnih praznika, kraći zimski, nastava traje do 26. 6.
Nema uskrsnih praznika, kraći zimski, nastava traje do 26. 6.

Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, je uoči sastanka u petak rekao kako su dobili poziv iz Vlade.

- Dolazimo izvijestiti Vladu o odlukama zaposlenik u obrazovanju. Premijer je taj koji donosi odluku, ovisno o odluci premijera učenici će se vratiti u svoje klupe, a učitelji na svoj posao. Štrajk zasad ide dalje, a ako dođe do zabrane sigurno ćemo postupiti prema sudskoj odluci - rekao je Mihalinec.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 486
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...