Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
455 komentara

Nema uskrsnih praznika, kraći zimski, nastava traje do 26. 6.

Ministarstvo obrazovanja je izradilo pregled stanja na današnji dan za 15 dana izgubljene nastave. Prema njemu, nema uskrsnih praznika, kraći zimski, nastava traje do 26.6.

Štrajk u školama Osječko-baranjske županije
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
455 komentara

S obzirom na veliki broj upita medija, roditelja i učenika, Ministarstvo obrazovanja je izradilo pregled stanja na današnji dan za 15 dana izgubljene nastave.

POGLEDAJTE VIDEO:

MINISTRA ZAČUDILA ODBIJENICA 'Vlada će vrlo brzo poduzeti korake da se štrajk zaustavi!'

Upozoravaju kako pregled stanja nije uputa školama, nego informacija za javnost utemeljena na postojećim propisima s obzirom na veliki broj neprovjerenih informacija i špekulacija koje se pojavljuju u medijskome prostoru.

POGLEDAJTE VIDEO

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Sukladno postojećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, članku 48., nastava traje najmanje 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za učenike završnih razreda srednje škole. Iznimno može trajati i kraće u slučaju proglašenja katastrofe, elementarne nepogode, stanja neposredne ugroženosti i ratnog stanja.

Stoga nagađanja o mogućem „reprogramiranju“ nastave nisu utemeljena jer to nije moguće bez izmjene zakona. Prema podacima Ministarstva, vezano uz štrajk, nisu sve škole u Hrvatskoj u istoj situaciji:

Prema jučerašnjim podacima 34 OŠ i 28 SŠ u potpunosti održavaju nastavu.

NOVI PREGOVORI U VLADI Plenković brzo reagirao: Novi sastanak održava se već danas

Djelomično nastavu održava 274 OŠ i 139 SŠ koje u tom slučaju ne moraju nadoknađivati nastavne dane, već samo izgubljene nastavne sate.

Prema jučerašnjim podacima 441 OŠ i 163 SŠ uopće ne održavaju nastavu, a nemamo podatke o eventualnoj nadoknadi nastave.

Prema zakonskoj regulativi, navedene škole koje za vrijeme štrajka nisu uopće održavale nastavu morat će nadoknaditi na današnji dan najviše 15 nastavnih dana.

Prema informacijama Ministarstva dio škola je do sada nadoknadio određeni broj dana radom subotom ili nenastavnim danima.

Splitski učenici u školama dobili besplatne udžbenike | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL Za škole koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima, a s obzirom na to da je na današnji dan riječ o 15 izgubljenih nastavnih dana, bit će potrebno skratiti praznike i produljiti nastavnu godinu.

Uzimajući u obzir kalendare za navedene škole, u pravilu bi zimski praznici trajali barem dva tjedna, od 24. prosinca do 6. siječnja (Badnjak – Sveta tri kralja).

Proljetni praznici trajali bi od 10. travnja do 13. travnja (Veliki petak – uskrsni ponedjeljak), a nastavna godina trebala bi biti produžena do 26. lipnja 2020.

VIDEO: GLATKO ODBILI PLENKIJA Nastavnici su rekli 'NE' Vladi: 'Frontalni štrajk se nastavlja'

Maturantima bi se nastava produžila najviše za tjedan dana, do 29. svibnja 2020. Pravilnik o provedbi državne mature u članku 16. kaže da pravo pristupa polaganju državne mature, odnosno ispita državne mature imaju učenici, odnosno pristupnici koji su s uspjehom završili završni razred na kraju nastavne godine, što uključuje i učenike, odnosno pristupnike kojima je pozitivno riješen prigovor na zaključenu negativnu ocjenu. Kako bi državna matura završila u predviđeno vrijeme, Ministarstvo će pristupiti izmijeni spomenutog pravilnika s namjerom da se dio ispita iznimno može polagati i prije kraja nastavne godine. Cilj je da državna matura završi u predviđenome terminu, odnosno da se rokovi upisa na visoka učilišta ne pomiču.

Napominjemo kako je navedeni pregled stanja izrađen na način da ne uključuje odrade nastave subotama.

Svaka škola će nakon okončanja štrajka, ovisno o njihovoj specifičnoj situaciji, moći autonomno odlučiti na koji način će ispuniti zakonsku obvezu o 175 nastavnih dana, odnosno 160 nastavnih dana za maturante, odnosno odlučiti hoće li dio nastavnih dana odraditi subotama prema ranije poslanoj uputi - piše u priopćenju Ministarstva.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message