To je to što me zanima!

Kolakušić: 'Svaku odgodu na sudu potpuno treba istražiti...'

Trebamo uvesti da se, kad je u pitanju zloupotreba procesnih ovlaštenja, radi o kaznenom djelu, jer se želi uništiti pravosudni sustav. Time se treba baviti policija, USKOK, rekao je Kolakušić
Vidi originalni članak

Mislav Kolakušić, sudac Trgovačkog suda, gostovao je u emisiji Novi dan televizije N1 i komentirao stanje u hrvatskom pravosuđu i slučaj Daruvarac. 

Istaknuo je da je zloupotreba procesnih ovlaštenja jedan od uzroka katastrofalnih stanja u pravosuđu. 

- U parničnom postupku odugovlačenje iznimno pogoduje i jednoj i drugoj strani. U kaznenim postupcima možete time štićeniku osigurati da izađe iz zatvora. Na državi i sustavu je da to spriječi. To je moguće spriječiti vrlo brzo, svaku odgodu je trebalo u potpunosti istražiti i spriječiti malverzacije - rekao je Kolakušić. 

Dodaje kako nema inspekcije koja bi to išla istraživati. 

- Trebamo uvesti da se, kad je u pitanju zloupotreba procesnih ovlaštenja, radi o kaznenom djelu, jer se želi uništiti pravosudni sustav. Time se treba baviti policija, USKOK. Ruši se pravni sustav države manipulacijom tih postupaka. Sad se događa da se građani samoorganiziraju, a to je sumrak pravne države - objasnio je. 

Dotaknuo se i slučaj Sanadera koji je, nakon što je poslao poruku da ne može doći na suđenje zbog crijevne viroze, ono odgođeno. 

- Policija to treba utvrditi, skupa s posebnim timom medicinskih stručnjaka. To se mora ispitati i vidjeti ako ima osnove, ima. Oni koji su sudjelovali u malverzaciji procesa, mora se to ispitati, kazne se zatvorom na 4, 5 godina i to se vrlo brzo riješi - rekao je i dodao da se razlozi odgode ne provjeravaju. 

Na pitanje kako popraviti propuste u pravosuđu, istaknuo je: 

- To je put koji, ako se radi na ovaj način, može trajati nekoliko tisuća godina, a mogli smo prepisati austrijske i njemačke propise. Cijelo vrijeme pojedinci pričaju prilagodba našem sustavu. Koji su to naše posebnosti da moramo nešto prilagođavati našem sustavu? To su izmišljotine da se donesu zakoni koji pogoduju pojedincima - tvrdi Kolakušić. 

Idi na 24sata

Komentari 7

  • tihomirp48@gmail.com 25.12.2018.

    To je jedino prava opcija za pravedno sudstvo.Treba uvesti kontrolu u svim segmentima drustva. Bez narodne vlasti nema ni prave niti pravne drzave. Svaka drzava treba da pociva na postulatu jednakosti i pravicnosti.

  • utiha 21.12.2018.

    Svaki odgođeni parnički postupak naplatiti 50.000 kuna ( naplatiti na brzaka kao kod krivog parkiranja), pa da vidite i s proljevom bi dolazili na ročište.

  • purgerica prva 21.12.2018.

    Ma dajte gospon Kolakušić, ne pametujte. Što ste poduzeli na vašem Trgovačkom sudu? Zašto se tamo ročišta ne zakazuju po tri godine? Zašto ne vrijedi institut tzv. mirenja (nagodbe)? Kome prodajete maglu? Naivnim Hrvatima! Molim vas dosta samopromocije, ne prolaze vam te priče kod nas koji poslom sve znamo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare