To je to što me zanima!

Koliko je bolje kod susjeda? Ovo su prosječne plaće hrvatske obitelji i u zemljama oko nas

Po velikoj većini tablica, hrvatske su plaće u donjem dijelu Europske unije, a pogledamo li zemlje oko nas, bolje stojimo samo od Mađara
Vidi originalni članak

Kuna je iza nas, prvi dan ove godine donio nam je veliku promjenu i Hrvatska je sada među 20 zemalja koje koriste euro kao službenu valutu. Korištenjem eura sada će nam biti i puno lakše uspoređivati se s ostatkom Europe i zemljama u okruženju. 

POGLEDAJTE kako je Plenković govorio o euru 2019. godine 

U Vladi su isticali kako će nas euro zaštititi od inflacija, a pitanje je i kako će se euro odraziti na plaće. Slovenski ekonomist Matej Lagovnik s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani za RTL jučer je komentirao kako će nam sigurno rasti plaće, koje su rasle i u Sloveniji nakon uvođenja eura.

'TO VIŠE NEĆE PROLAZITI' Filipović: Vlada intervenira, a cijene proizvoda rastu! Neka mi netko kaže razlog poskupljenja

- Tvrditi kako postoji uzročno posljedični slijed između uvođenje eura i rasta plaća, to naprosto ne stoji i to nigdje ne možete pronaći kao argument osim na razini neke političke špekulacije i manipulacije - kazao je Luka Brkić, ekonomist s FPZG-a.

I ekonomist Danijel Nestić za RTL je komentirao plaće i euro pa istaknuo da nema izravne veze.

- Međutim, ako se dogodi što svi očekujemo, a to je da euro pomogne turizmu, gospodarstvu, smanji kamatne stope, to će se preliti i na plaće, to će onda pomoći i njima. Tehnička je to operacija koja sa samim tim nema veze - pojašnjava.

Podaci Eurostata pak pokazuju kako je na razini Unije prosječna godišnja plaća za zaposlenike na punom radnom vremenu bila 33.500 eura. U Hrvatskoj je ona 2021. iznosila 16.169 eura, a iza nas su još Slovačka, Grčka, Poljska, Rumunjska, Mađarska i Bugarska. Najvišu plaću, 72.247 eura ima Luksemburg.

PROVJERITE AUTENTIČNOST Pravi ili lažni? HNB savjetuje kako da u četiri koraka budete sigurni jesu li vaši euri lažnjaci

Slovenskoj obitelji 30 posto više, daleko nam prosjek

Klikni ovdje za prikaz

 

 

Samac bez djece tako je u 2021. godini u Hrvatskoj mjesečno primao 866 eura, a pogledamo li nama najbliže susjede, u Italiji je taj iznos 1917,7 eura, a u Sloveniji 1216,8 eura. Mađarski samac je pak primao 839,5 eura. U Njemačkoj je on zarađivao 2737,5 eura, dok je prosjek eurozone 2333,5 mjesečno.

Pogledamo li pak obitelj u kojoj par s dvoje djece zarađuje dvije prosječne plaće, u Hrvatskoj oni mjesečno imaju 1865 eura. U Italiji oni zarađaju 4037,3 eura, a 1864,9 eura mađarski par. Slovenski par mjesečno zaradi 2613,9 eura, dok je prosjek eurozone 4981,3 eura.

SAVJETI ZA UŠTEDU Ne ostavljajte 'siću' na blagajni: Cente skupljajte pa ih ukrupnite

Idi na 24sata

Komentari 147

  • nedelvoj 05.01.2023.

    Pa kako radimo tako smo i plaćeni više nas ima po kafićima na kavi nego u uredima

  • ktm686 04.01.2023.

    Čistačica u Austriji ima veću plaću od fakultetsko obrazovanog građanina RH, odnosno ona ima najmanje oko 1500 Eura

  • raIfucho 04.01.2023.

    Srbija ekonomski napreduje brže od Hrvatske. Kako bismo to shvatili, dovoljno je pogledati prognoze Svjetske banke prema kojima ce Srbija, ali i druge zemlje okruženja, sljedecih godina imati daleko veci gospodarski rast u odnosu na Hrvatsku. Oni kojima smo se smijali, danas su ispred nas Srbija je uspješnija i u privlacenju direktnih stranih investicija. Prema izvješcu Konferencije UN-a o trgovini i razvoju (UNCTAD), Srbija je prošle godine imala rast direktnih stranih investicija od cak 44 posto te su one porasle na 774,1 milijardu dolara Svjetska banka za sljedece tri godine prognozira Hrvatskoj pad od oko 13 posto, dok je primjerice za Srbiju rast oko 9,4 posto.

Komentiraj...
Vidi sve komentare