To je to što me zanima!

Kolinda iznenadila izbjeglice: Ispitivala je gdje su im obitelji

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u nedjelju se iznenada pojavila među izbjeglicama na neslužbenom graničnom prijelazu u Bapskoj i u kampu u Opatovcu
Vidi originalni članak

Odakle ste? ' Afganistan'. Gdje idete? ' U Njemačku'. Zašto napuštate Afganistan? ' Pa, bježimo od problema koji su tamo već godinama. Znam, znam, bila sam tamo 10 puta. Gdje su vam obitelji?

POGLEDAJTE VIDEO: Kolinda razgovara s izbjeglicama i volonterima

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kad na ovo pitanje nije dobila odgovor, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja se u nedjelju iznenada pojavila među izbjeglicama na neslužbenom graničnom prijelazu u Bapskoj te u prihvatnom centru u Opatovcu, okrenula se na drugu stranu i počela ispitivati volontere iz Češke i Australije koji već danima tamo pomažu. Kad je nekoliko puta pitala volonterku iz Australije zašto "njihove obitelji nisu s njima i kako će se oni prebaciti iz Afganistana u Njemačku", mlada djevojka je rekla da je ona tu samo da volontira i pomogne nesretnim ljudima i da to nju ne zanima.

Propitkivala o dobnoj i spolnoj strukturi izbjeglica

Predsjednica se potom zadržala u razgovoru s policajcima koje je također, poput kriminalnog istražitelja, propitkivala o dobnoj i spolnoj strukturi izbjeglica, a zanimalo ju je i "je li policija spremna ako dođe i do vala izbjeglica u suprotnom smjeru".

Surađujete li s policijom iz Srbije? Kakvi su vam ovdje uvjeti rada? Je li vam hladno, tek su neka od pitanja kojima je zasula iznenađene policajce koji uopće nisu očekivali njezin posjet.

Predsjednica je bila u društvu Andrije Hebranga i Mate Granića. Nakon posjeta Bapskoj, tijekom kojeg su se napunila dva autobusa izbjeglica i krenula prema Opatovcu, predsjednicu je u prihvatnom centru primio i Ranko Ostojić, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Predsjednica je rekla da je odlučila posjetiti prihvatni kamp u subotu navečer te da na njezinu iznenadnu odluku da tamo dođe tek 26. dan izbjegličke krize nije došla zbog izjave ministra Ostojića "da bi predsjednica trebala biti u Opatovcu, a ne u Mađarskoj".

Da sam na mjestu bilo kojeg ministra, suzdržala bih se od kritiziranja predsjednice. To jednostavno nosi jako lošu sliku u svijet. Ako ima neku poruku, može me uvijek zovnuti, rekla je predsjednica dodajući da u cijeloj priči "nedostaje suradnja sa susjednim državama i apsolutno nije u redu optuživati druge s kojima moramo zajednički raditi".

Iz razgovora s brojnim izbjeglicama i volonterima zaključila je da "većina izbjeglica dolazi s prostora Afganistana i Pakistana, hoće ići u Njemačku jer je tamo bolji život, dakle – riječ je prvenstveno o ekonomskim migrantima".

Činjenica je da ni Europska Unija ni Hrvatska ne mogu primati svu mizeriju i jad ovoga svijeta i da moramo učiniti sve kako bi kanalizirali ovaj val. Hrvatska ne može biti zemlja prihvata, uostalom samo 10 ljudi je zatražilo azil ovdje. Činjenica je da svi ti migranti idu dalje, Mađarska ih i dalje prima. Bojim se situacije kad zemlje njihove destinacije kažu da ih više neće primati. Kako ćemo se onda odnositi s ljudima koji se sigurno neće osjećati zadovoljno, bit će frustrirani zbog toga, počet će se vraćati istim ovim rutama iz Njemačke. Apeliram na sve da budemo mudri i razmišljamo dalekoročno, poručila je predsjednica.

Podsjetila je i na svoje ranije izjave o dolasku 40.000 izbjeglica, kao i o potrebi angažmana Hrvatske vojske, "što je izazvalo salve smijeha".

- Pogledajte koliko je izbjeglica dosad prošlo, više od 156.000! Pogledajte tko je sve ove šatore podigao, tko pomaže interventnoj policiji, tko humanitarno pomaže... Hrvatska vojska! Dakle, sve ono o čemu sam govorila pokazalo se istinitim, rekla je predsjednica koja se na nagli obilazak Bapske i Opatovca odlučila dan prije odlaska na službeni put u Kinu.

U Hrvatsku do danas ušlo 155.726 izbjeglica

Inače, prema podacima MUP-a, u Hrvatsku je od ponoći do 12 sati u nedjelju ušlo 2906 izbjeglica. U Privremenom prihvatnom centru u Opatovcu bile su 3562 izbjeglice. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje  Hrvatske ušlo je 155.726 izbjeglica.

Idi na 24sata

Komentari 591

  • Nada Jukić Josipović 13.10.2015.

    Zena vidi sta se sprema... njoj je ova zemlja bitna ...ona za razliku od vlade vidi ratno sposobne muskarce bez zene i djece i nije tupava da nezna sta to znaci i nepravi se tupava.....Bravo presjednice!!

  • allman 13.10.2015.

    ovo njeno prenemaganje ne mogu više očima vidit. koja je ovo mustra.

  • sarkastik76 12.10.2015.

    mada ne volin te izbjeglice jer to nisu ni žene ni dica, već muškarci koji bi bse tribali borit za svoju zemlju, ali potez naše presjednice je toliko perfidan da je to gadljivo. ne razumin samo odakle ta promijena u odnosu na te ljude, kad je prije 2-3 tijedna na njih tila poslat duge cijevi!

Komentiraj...
Vidi sve komentare