To je to što me zanima!

Konji u 'solariju': Lipicanci u Đakovu vole se tuširati i sušiti

Sušilica glavu čuva: Lipicance nakon tuširanja treba osušiti da se ne prehlade. Nova đakovačka jahaonica omogućuje im sav luksuz, a jedna od neobičnosti je sušilica
Vidi originalni članak

Svi suše veš, mnogi suše pršut i kobasice, a neki suše i konje. Rasni primjerci lipicanaca iz đakovačke ergele, nakon što se oznoje na treningu, idu na tuširanje, a potom i u “solarij”.

Ondje ih pod lampama i vrućim zrakom osuše kako se ne bi prehladili.

Hrvatska je vodeća u svijetu po broju lipicanaca, a u đakovačkoj ergeli, staroj 500 godina, ima ih 160. Kako je ergela godinama nezaobilazna turistička destinacija, nedavno su se modernizirali. Za višestruke prvake sagradili su suvremenu jahaonicu vrijednu 20 milijuna kuna. Prostire se na 4200 “kvadrata” i ima vrhunsku opremu. Konji imaju bolje uvjete nego u svjetski poznatoj bečkoj jahaonici. Smješteni su u 17 luksuznih bokseva, a jedna od neobičnosti opreme svakako je sušilica.

- Obavezna je u svakoj većoj ergeli i jahaonici. Bitna je tijekom zime. Konj se oznoji pa ga treba istuširati, a potom i osušiti - tumači ravnatelj Pavo Sabolski dodajući kako se dosad, dok nije bilo te opreme, nikako nije moglo trenirati zimi.

Naime, to bi za konja predstavljalo opasnost od prehlade ili upale pluća.

- Konji se vole tuširati i sušiti. Naprava je nalik solariju. Upale se crvene lampe i puše topao zrak - kaže ravnatelj Sabolski.


Idi na 24sata

Komentari 22

  • krnjevo 14.03.2012.

    Čovjeku prosto bude žao što nije konj...

  • Defiant 14.03.2012.

    Ako je to suvremena susilica OK al me zanima koliko je to suvremena za 20 mil kn?Ja kupim fen za 50 kn, ajde da je ovaj veci al isto piri topal zrak samo na vecoj povrsini?To je onda nekih 100 000kn za dodatni centimetar povrsine koje pokriva ili kako ide ta racunica?

  • diba_1 13.03.2012.

    neka je nekom dobro , kad nama nije. neka konji uživaju, oni su stoka krupnog zuba.

Komentiraj...
Vidi sve komentare