Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
22 komentara

Konji u 'solariju': Lipicanci u Đakovu vole se tuširati i sušiti

Sušilica glavu čuva: Lipicance nakon tuširanja treba osušiti da se ne prehlade. Nova đakovačka jahaonica omogućuje im sav luksuz, a jedna od neobičnosti je sušilica

Marko Mrkonjić/Pixsell
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
22 komentara

Svi suše veš, mnogi suše pršut i kobasice, a neki suše i konje. Rasni primjerci lipicanaca iz đakovačke ergele, nakon što se oznoje na treningu, idu na tuširanje, a potom i u “solarij”.

Ondje ih pod lampama i vrućim zrakom osuše kako se ne bi prehladili.

Hrvatska je vodeća u svijetu po broju lipicanaca, a u đakovačkoj ergeli, staroj 500 godina, ima ih 160. Kako je ergela godinama nezaobilazna turistička destinacija, nedavno su se modernizirali. Za višestruke prvake sagradili su suvremenu jahaonicu vrijednu 20 milijuna kuna. Prostire se na 4200 “kvadrata” i ima vrhunsku opremu. Konji imaju bolje uvjete nego u svjetski poznatoj bečkoj jahaonici. Smješteni su u 17 luksuznih bokseva, a jedna od neobičnosti opreme svakako je sušilica.

- Obavezna je u svakoj većoj ergeli i jahaonici. Bitna je tijekom zime. Konj se oznoji pa ga treba istuširati, a potom i osušiti - tumači ravnatelj Pavo Sabolski dodajući kako se dosad, dok nije bilo te opreme, nikako nije moglo trenirati zimi.

Naime, to bi za konja predstavljalo opasnost od prehlade ili upale pluća.

- Konji se vole tuširati i sušiti. Naprava je nalik solariju. Upale se crvene lampe i puše topao zrak - kaže ravnatelj Sabolski.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message