To je to što me zanima!

Kontroverzna jezikoslovka Ham: 'Lud, zbunjen, normalan treba titlati, to nije hrvatski'

Osim toga, govorila je i o zakonu o jeziku koji trenutno radi radna skupina iz Matice hrvatske, a Ham je bila inicijatorica tog zakona prije pet godina
Vidi originalni članak

Jezikoslovka Sanda Ham predlaže da se serije na srpskom i bosanskom koje se prikazuju u Hrvatskoj titlaju.

U gostovanju u emisiji Press club na Z1 televiziji profesorica na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku i glavna urednica znanstvenog časopisa Jezik rekla je kako je očito da to nije hrvatski jezik.

- Zamislite popularnu seriju Nove TV "Lud, zbunjen, normalan", mi svi čujemo da to nije na hrvatskom jeziku. I moramo se odrediti prema tome, hoće li to imati ili to neće imati prijevod - rekla je Ham.

Osim toga, govorila je i o zakonu o jeziku koji trenutno radi radna skupina iz Matice hrvatske, a Ham je bila inicijatorica tog zakona prije pet godina.

ZA UČENIKE OSMIH RAZREDA Pravobranitelj traži da se srpski udžbenik u kojem se negira hrvatski jezik povuče iz uporabe

- Zakon jasno kaže: hrvatski jezik je poseban jezik i nije kao nijedan drugi. Dakle, svi oni bosanski, crnogorski, srpski tu otpadaju. Zakon vam kaže da kazališne predstave, televizije i sve moraju biti na hrvatskom jeziku, a ako nisu, da se mora osigurati prijevod - rekla je Ham.

Kaže kako ona priča ruski i engleski, ali da to nije razlog da se programi na tim jezicima emitiraju bez titlova.

PREDLOŽILI VLADI HAZU: Srbiji ulazak u EU treba uvjetovati nedvosmislenim priznanjem hrvatskoga jezika

Sanda Ham kontroverzna je jezikoslovka kojoj su 2021. procurili mailovi u kojima je sa službenog računala tijekom radnog vremena kolege s fakulteta nazivala 'homoseksualcima', 'srboljubima', 'kujama' i 'životinjicama koje se uvlače u dupe', a bliska je udruzi U ime obitelji, Željki Markić i njenom portalu Narod.hr.

Idi na 24sata

Komentari 150

  • Karmelićanka 13.02.2022.

    Možda sam pogledala dvije, tri epizode te serije i odustala jer mi se ne sviđa. Znam puno ljudi koji je rado gledaju. Tko voli, nek izvoli.

  • 13.02.2022.

    bogami dok Plenković,Grlič Radman,ili recimo Bačić počnu govoriti,te nove hrvatske riječi upotrebaljvati,nama hrvatima bi trebao prevod,dok on razne rijeći poput agenda i druge gluposti izgovara,pola naroda nezna što riječi znače.

  • 13.02.2022.

    znači ova jezikoslovka ne razumije jezik na kojem Faruk,Izet,i ostala ekipa govori,,nevjerovatno,,ovakvu izjavu samo netko u RH može dati,,da još dok bude išao i Plenković U BiH NOVAC nositi,da mu slučajno ne treba prevoditelj?neznam kako se bude sporezumio u BiH,plenki nezna bosanski sigurno,ahahahha

Komentiraj...
Vidi sve komentare