To je to što me zanima!

Koprivnica se buni: Spalionica? 
Ma energana, ali na otpad...

Spalionica se treba graditi kraj Podravkina pogona. Koprivničani su u šoku, a investitor kaže da planiraju energanu. Čelnik Koprivnice Mišel Jakšić kaže da neće dopustiti spalionicu u svojem gradu
Vidi originalni članak

Nitko se nema pravo kockati sa sudbinom cijelog kraja, gospodarstvom, zdravljem ljudi i ekologijom. Ne pristajemo na nečiji financijski interes nauštrb građana.

Poruka je to gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića na informaciju da bi pored pogona Podravke mogla niknuti spalionica otpada. U Koprivnici se naveliko priča da tvrtka Piškornica, koju su osnovale tri županije i vodi istoimeno odlagalište otpada, pored Koprivnice želi graditi spalionicu. U tome bi im trebala pomoći Podravka, objavio je portal koprivnički.info pozivajući se na izvore iz te kompanije. Navode da su prošli tjedan održani sastanci i dogovoren operativni plan.

- Nama još nitko nije ništa službeno priopćio, ali ćemo tražiti sve informacije službeno i svim se legalnim sredstvima boriti protiv spalionice - kaže Jakšić (SDP).

Apsurd je što bi spalionica bila nekoliko stotina metara od proizvodnih pogona Podravke u kojima se prerađuje hrana. Krenule su, kako saznajemo, i pripreme za promjenu prostornog plana.

Međutim, iz uprave Podravke opovrgavaju da će oni sudjelovati u gradnji spalionice, dapače.

- Nećemo graditi nikakvu spalionicu, a u slučaju bilo kakvih pokušaja gradnje spalionica u blizini naših tvornica nastojat ćemo svim raspoloživim sredstvima zaštititi interes kompanije - kažu u Podravci.

Iz tvrtke Piškornica, koju vodi Mladen Jozinović, kažu da neće graditi spalionicu, nego planiraju energanu kojoj će pogonsko gorivo biti “energenti iz otpada”.

- Obrađujući otpad postrojenje će proizvoditi toplinsku i električnu energiju. Tehnologija obrađuje gorivu frakciju otpada uz najviše ekološke i zdravstvene standarde - pojašnjava Mladen Jozinović, direktor Piškornice.

Kaže i da bi para koja nastaje kao nusprodukt mogla zainteresirati proizvođače hrane. To indirektno potvrđuje da su o projektu razgovarali s Podravkom. Ekološki aktivisti u Koprivnici smatraju da je energana samo drugo ime za spalionicu.     

Idi na 24sata

Komentari 16

  • 03.10.2017.

    Jaksicu,drago dijete,prije nego otvoris usta,ukljuci mozak i informiraj se,ne pravi bedaka od sebe,tebi je tehnologija spaljivanja smeca nepoznanica kao i KC ekolozima koji bi trebali biti sretni da se smece ukloni i stvori nova energija kojom se Podravka moze grijati.

  • capronza 03.10.2017.

    U Juznom djelu Münchena u samom gradu je ogromna spalionica smeca i nikog ne ugrozava, to Jaksicu nije poznata stvar, on je cuo samo za smece, informiraj se Jaksicu i otvori nova radna mjesta u KC.

  • capronza 03.10.2017.

    "Gradonacelnik" jaksic nema pojma o cemu prica, danas mogu biti spalionice u centru grada a da pritom nikog ne ugrozavaju niti zagadjuju zrak, tehnologija to dopusta, osim toga tu se stvara ogromna energija kojom se moze grijati vrlo jeftino pola KC, mlad i nadobudan, ne dovoljno informiran prica gluposti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare