To je to što me zanima!

Korak unazad: Lokalni šerifi će inspektore slati kome god žele

Prepuštanje inspekcija županijama put je za loš rad i rođačko zapošljavanje, razočarano komentira bivši glavni državni inspektor Branko Jordanić
Vidi originalni članak

Vraćamo se u prošlo stoljeće i jedan loš, napušten sustav. Kontrole će biti još manje, inspekcije neučinkovite, a to je i put za rođačko zapošljavanje. Ne mogu vjerovati da to rade.

Razočarano nam komentira bivši glavni državni inspektor Branko Jordanić najnovije razbucavanje inspekcija koje su nekad bile pod nezavisnim Državnim inspektoratom.

Prema Akcijskom planu Ministarstva uprave mostovca Ivana Kovačića, od ovoga mjeseca inspekcije bi se vratile na razinu županija.

U obrazloženju Ministarstva uprave navodi se da je cilj postići racionalizaciju državne uprave, a za to bi trebalo prenijeti “75 prvostupanjskih i inspekcijskih poslova na urede državne uprave u županijama”.

Iako smo pitali koje to točno inspekcije prelaze na regionalnu razinu, do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Do 2014. godine je Državni inspektorat bilo jedinstveno tijelo u kojemu su bile sve inspekcije.

Kukuriku vlada ga odlučuje ugasiti, a inspekcije se prebacuju na pet ministarstava. Kovačićev potez ide suprotno najvama iz nove Vlade jer je, primjerice, Tomislav Tolušić rekao da se inspekcije moraju objediniti za prehranu, a iste najave su stizale i iz Ministarstva gospodarstva Martine Dalić.

- Već je napravljen korak unazad jer inspekcije su postale manje učinkovite kad su prebačene u ministarstva, a inspektori su postali ovisni o politici. Sad će se povećati moć župana koji će moći slati inspekcije kome žele i kako žele, a država neće imati jasan pregled što oni rade. Inspektor zaposlen u svojoj sredini ne može kontrolirati svoje prijatelje - jasan je Jordanić.

I njegov nekadašnji zamjenik Pero Kovačević kaže da će Kovačićev potez dotući inspekciju.

- Lokalni šerifi će dobiti moć nauštrb kvalitete rada - kaže Kovačević.

Već sad se ugostitelji žale da im dolazi u kafić 11 različitih kontrola nakon što inspecije rade nepovezano po ministarstvima. Sad će svaka županija imati svoju politiku kontrole, ističe Kovačević.

Idi na 24sata

Komentari 92

  • bajica1009 07.12.2016.

    MOST i HDZ stavljaju polako sve pod svoju ruku opet su nepodobni najebusili jer slijedi perušanje i uništavanje svega domaćeg jer samo njihovi su VJERODOSTOJNI kao i oni mafija na državnoj razini ojačava.

  • huzp 06.12.2016.

    U svakom slučaju gospodin Branko Joradnić znade o čemu se govori. Naši potrošači opet neće znati kome i kojoj inspekciji nešto treba prijaviti, a kada se prijavi "pogrešnoj" inspekciji umjesto da preuzmu prijavu i po Zakonu o upravnom postupku proslijede istu na daljnje postupanje tražiti će od potrošača da se snalazi kako zna i umije i da traži kome da prijavi slučaj. Radi efikasnosti i operativnosti inspekciju treba centralizirati a pogotovo dsa su podaci na jednom mjestu. Naravno to je opet jedan način da se izbjegne kontrola i da potrošači nastradaju.

  • igyy 06.12.2016.

    država Hrvatska je sramota eu unije i balkana

Komentiraj...
Vidi sve komentare