To je to što me zanima!

Koristili su se imenom Crvenog križa kako bi oprali milijarde

Panamska tvrtka prevarila je banke pozivajući se na humanitarnu organizaciju. Tvrtka je osnovala dvije zaklade, Bratstvo i Vjera, čiji je službeni korisnik bio Crveni križ
Vidi originalni članak

Crveni križ nije imalo nikakve veze sa offshore tvrtkama i nikada nije dobio nikakvu donaciju od njih, ustvrdio je predsjednik Međunarodnog odbora Crvenog križa Peter Maurer.


Prema tvrdnjama švicarskog lista SonntagsZeitung panamska odvjetnička tvrtka Mossak Fonseca pomagala je dijelu klijenata u skrivanju novca tako što ih je prikazivala da su povezani s financiranjem Crvenog križa. Tako su lakše otvarali račune u bankama za svoje offshore tvrtke, navodi list, koji je dio medijske mreže koja ima pristup tzv. Panamskim dokumentima koji su iscurili iz Mossak Fonseca. Tvrtka je osnovala dvije zaklade, Bratstvo i Vjera, čiji je službeni korisnik bio Crveni križ. Zaklade su imale udjele u 500 tvrtki, a kada su banke pitale klijente odvjetnika za vlasničku strukturu tvrtki, oni su se izvlačili na zaklade i njihovu, navodno, važnu ulogu, bez da bi naveli imena stvarnih vlasnika.


- Kada se dovede u pitanje ugled Crvenog križa, životi dolaze u opasnost - izjavio je Mauer.

List navodi da je u shemi korišten krivi naziv organizacije - Međunarodni Crveni križ, ali da se u dokumentima često navodi ispravna adresa u Ženevi.

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Klasika_1 11.04.2016.

    Jos 90-ih godina za vrijeme rata ovdje u Australiji su se prikupljale razne pomoci za Hrvatsku... Moj pokojni stric je u unutarnji dzep od jakete koju je namjeravao pokloniti stavio 100 dolara zamotanih u papiric...na papiricu je bila njegova email adresa i napisao je da osoba koja dobije jaketu da mu se javi ... Nakon odredenog vremena javila mu se neka gospoda da je jaketu kupila muzu u jednom ducanu u Opatiji i da je pronasla poruku u jakni!!!

  • jozabroz 11.04.2016.

    o svemu se pise samo o kradi u heinzlovoj se usutilo,,nerad ili skrivanje krivaca,,ili opca nemoc?? ili mozda po dobrom rankovom obicaju,imaju dokaze no nesmiju jos to dat u javnost..)))))

  • 2 x general 11.04.2016.

    jedna hrvatica iz švicarske donirala sav namještaj s kožnim foteljama ( skoro novo ) crvenom križu. babac iz crvenog križa sve organizirao kao nema problema samo vi to dovezite poklonit ćemo siromašnim i bla bla..........sve sređeno i nakon godinicu dana donatorica potraži babca kako bi opet donirala crvenom križu i potraži je ali je kao na bolovanju. daju joj adresu babca i žena kad aje došla kod babca u stan vidjela svoje kožne fotelje!!! poludjela, posvađale se i s škarama rasparala kožu na foteljama. eto crvenog križa. osobno donirao super odjeću sređenu, opranu, speglanu, modne marke, složenu u kutije, doteglio sve sam, složio u kut kako je rekao babac ( koji me nije niti pogledao - na črnomercu ), samo me zanima koliko su podjelili svojima a sirotinji nije ništa otišlo. nikad više preko crvenog križa!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare