To je to što me zanima!

Korona mutira sporije od gripe: Ovo su otkrili znanstvenici...

Cjepivo za koronavirus vjerojatno će biti efikasno na duži vremenski period. Virus mutira sporije od drugih respiratornih virusa. Stabilan je u svom trenutnom obliku i vjerojatno neće postajati opasniji kako se širi
Vidi originalni članak

Tračak nade u sveopćoj krizi izazvanoj koronavirusom moglo bi biti otkriće znanstvenika koji su pratili širenje pandemije.

Naime, kako piše Businessinsider, SARS-CoV-2 mutira sporije od drugih respiratornih virusa, poput gripe.

Ovaj zaključak stručnjaka ima dvije implikacije i obje su pozitivne. 

Prvo, virus je stabilan u svom trenutnom obliku i vjerojatno neće postajati opasniji kako se širi. 

Drugo, cjepivo protiv koronavirusa će vjerojatno biti efikasno na duži vremenski period.

Takvo cjepivo bi pružalo višegodišnju zaštitu, poput one protiv malih boginja, za razliku od cjepiva protiv gripe koja štiti tek jednu sezonu.

'Stopa mutacije sugerira da bi se cjepivo protiv korone primalo jednom'

Molekularni genetičar sa univerziteta Johns Hopkins, Peter Thielen, rekao je za "Washington Post" da je analiza tisuću uzoraka korona virusa pokazala samo 4-10 genetskih razlika  između sojeva koji su zarazili Amerikance i onih koji su zarazili Kineze početkom godine.

- U ovom trenutku, stopa mutacije sugerira da bi se cjepivo protiv koronavirusa primalo jednom, za razliku od cjepiva protiv gripe koja se prima svake godine - objasnio je Thielen.

KINA UBLAŽAVA KARANTENU Hoće li asimptomatski nositelji pokrenuti novi val pandemije?

Svi virusi vremenom mutiraju. Kako se umnožavaju, greške se događaju u njihovim genetskom kodu, a zatim se šire kroz populaciju virusa. Takve mutacije razdvajaju virus na različite sojeve, ali često ne utječu na to koliko je zarazan i koliko se lako širi. Međutim, mutacije pomažu znanstvenicima da prate kako se virus  kreće kroz ljudsku populaciju - one su poput genetskih mrvica kruha koje ostavljaju trag, objašnjavaju znanstvenici.

Čini se da novi koronavirus ne mutira puno. Suptilne promjene u genomu se jesu dogodile, ali se virus pojavio u istom obliku gdje god da se raširio po svijetu. Svaki soj je gotovo identičan.

Molekularni evolutivni biolog sa univerziteta u Edinburgu, Andrew Rambaut, rekao je da SARS-CoV-2 akumulira u prosjeku jednu do dvije mutacije mjesečno.

- To je oko dva do četiri puta sporije od gripe - kazao je Rambaut.

Neće mutirati svake godine

A virus gripe mutira jednom u deset dana preko svog genoma. Većina tih mutacija su beznačajne, ali se povremeno dogode i one koje utječu na sposobnost ljudskog imuniteta  da se obrani od gripe.

To je razlog zbog kojeg se nova cjepiva protiv gripe prave svake godine i zašto one nisu potpuno efikasna.

Ali, ako je vjerovati dosadašnjim saznanjima  u slučaju korona virusa, neće biti neophodno jer on neće mutirati svake godine.

 - Gripa ima jedan trik u rukavu koji korona virusi nemaju - genom virusa gripe je podijeljen na nekoliko segmenata, od kojih svaki nosi genetski kod -  tvrdi Benjamin Neuman, znanstvenik sa  Sveučilišta u Texasu.

PRATITE PROVJERENE IZVORE Korona virus: Lažni lijekovi, riskantne glasine, izmišljotine

 - Кada su dva virusa gripe u istoj ćeliji, oni mogu da razmjene neke segmente, potencijalno stvarajući novu kombinaciju na licu mjesta. Tako je nastao H1N1, poznatiji kao svinjska gripa. Za sada predviđanja kažu da će koronavirusu biti potrebno nekoliko godina da mutira toliko da zahtjeva novo cjepivo - istaknuo je Neuman.
 

Idi na 24sata

Komentari 73

  • vuduchild 28.03.2020.

    Po nedavnoj korejskoj studiji (kod pacijentice koja je doputovala iz Wuhana) ustanovljena mutacija od 70% na pojedinim dijelovima RNK lanca (samo zbog promjene klime i 10 dana inkubacije). Cjepivo? Good luck with that!

  • budalajlama 28.03.2020.

    mutira sporije, ali je zajebanija

  • Čengiz 28.03.2020.

    Kažu "samo 4-10 genetskih razlika između sojeva". Pa virus je sasvim nov i već je mutirao, ali ne mnogo. Ukoliko se bude među nama godinama, kao što je to slučaj kod gripe, i on će valjda mutirati mnogo više.

Komentiraj...
Vidi sve komentare