Obavijesti

News

Komentari 73

Korona mutira sporije od gripe: Ovo su otkrili znanstvenici...

Korona mutira sporije od gripe: Ovo su otkrili znanstvenici...
1

Cjepivo za koronavirus vjerojatno će biti efikasno na duži vremenski period. Virus mutira sporije od drugih respiratornih virusa. Stabilan je u svom trenutnom obliku i vjerojatno neće postajati opasniji kako se širi

VIDEO

Tračak nade u sveopćoj krizi izazvanoj koronavirusom moglo bi biti otkriće znanstvenika koji su pratili širenje pandemije.

Naime, kako piše Businessinsider, SARS-CoV-2 mutira sporije od drugih respiratornih virusa, poput gripe.

Ovaj zaključak stručnjaka ima dvije implikacije i obje su pozitivne. 

Prvo, virus je stabilan u svom trenutnom obliku i vjerojatno neće postajati opasniji kako se širi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Drugo, cjepivo protiv koronavirusa će vjerojatno biti efikasno na duži vremenski period.

Takvo cjepivo bi pružalo višegodišnju zaštitu, poput one protiv malih boginja, za razliku od cjepiva protiv gripe koja štiti tek jednu sezonu.

'Stopa mutacije sugerira da bi se cjepivo protiv korone primalo jednom'

Molekularni genetičar sa univerziteta Johns Hopkins, Peter Thielen, rekao je za "Washington Post" da je analiza tisuću uzoraka korona virusa pokazala samo 4-10 genetskih razlika  između sojeva koji su zarazili Amerikance i onih koji su zarazili Kineze početkom godine.

- U ovom trenutku, stopa mutacije sugerira da bi se cjepivo protiv koronavirusa primalo jednom, za razliku od cjepiva protiv gripe koja se prima svake godine - objasnio je Thielen.

Hoće li asimptomatski nositelji pokrenuti novi val pandemije?
Hoće li asimptomatski nositelji pokrenuti novi val pandemije?

Svi virusi vremenom mutiraju. Kako se umnožavaju, greške se događaju u njihovim genetskom kodu, a zatim se šire kroz populaciju virusa. Takve mutacije razdvajaju virus na različite sojeve, ali često ne utječu na to koliko je zarazan i koliko se lako širi. Međutim, mutacije pomažu znanstvenicima da prate kako se virus  kreće kroz ljudsku populaciju - one su poput genetskih mrvica kruha koje ostavljaju trag, objašnjavaju znanstvenici.

Health officials dressed in protective gear are seen near the cruise ship Diamond Princess at Daikoku Pier Cruise Terminal in Yokohama

Čini se da novi koronavirus ne mutira puno. Suptilne promjene u genomu se jesu dogodile, ali se virus pojavio u istom obliku gdje god da se raširio po svijetu. Svaki soj je gotovo identičan.

Molekularni evolutivni biolog sa univerziteta u Edinburgu, Andrew Rambaut, rekao je da SARS-CoV-2 akumulira u prosjeku jednu do dvije mutacije mjesečno.

- To je oko dva do četiri puta sporije od gripe - kazao je Rambaut.

Neće mutirati svake godine

A virus gripe mutira jednom u deset dana preko svog genoma. Većina tih mutacija su beznačajne, ali se povremeno dogode i one koje utječu na sposobnost ljudskog imuniteta  da se obrani od gripe.

To je razlog zbog kojeg se nova cjepiva protiv gripe prave svake godine i zašto one nisu potpuno efikasna.

Partial lockdown as part of a 15-day state of emergency to combat the coronavirus disease (COVID-19) outbreak in Barcelona

Ali, ako je vjerovati dosadašnjim saznanjima  u slučaju korona virusa, neće biti neophodno jer on neće mutirati svake godine.

 - Gripa ima jedan trik u rukavu koji korona virusi nemaju - genom virusa gripe je podijeljen na nekoliko segmenata, od kojih svaki nosi genetski kod -  tvrdi Benjamin Neuman, znanstvenik sa  Sveučilišta u Texasu.

Korona virus: Lažni lijekovi, riskantne glasine, izmišljotine
Korona virus: Lažni lijekovi, riskantne glasine, izmišljotine

 - Кada su dva virusa gripe u istoj ćeliji, oni mogu da razmjene neke segmente, potencijalno stvarajući novu kombinaciju na licu mjesta. Tako je nastao H1N1, poznatiji kao svinjska gripa. Za sada predviđanja kažu da će koronavirusu biti potrebno nekoliko godina da mutira toliko da zahtjeva novo cjepivo - istaknuo je Neuman.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag