To je to što me zanima!

Kosor: Tražit ću izračun štete nastale zbog blokade

Ratari su odblokirali staru zagorsku magistralu od Mokrica do Velikog Trgovišća. Traktore su do deset sati maknuli i s ceste Bjelovar - Đurđevac
Vidi originalni članak

Drago mi je da se dijalog sa seljacima završio. Najavljujem da će Vlada raditi na povećanju nadzora nad državnim poticajima, rekla je premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak i dodala da joj je drago da su seljaci prihvatili da se proračun ne može probijati niti povećavati zbog poljoprivrede. Napade na policiju neće tolerirati, rekla je Kosor.
- Oni samo rade svoj posao. Tražit ću da se izračuna šteta zbog blokade prometnica - rekla je Kosor. Seljaci su odblokirali staru zagorsku magistralu, od Mokrica do Velikog Trgovišća. Zagorski traktoristi su se, nakon što su prihvatili dogovor s ministrom Čobankovićem, do 10 sati u ponedjeljak povukli s blokade. Ministar financija, Ivan Šuker, rekao je kako dogovor sa seljacima neće povećati proračun niti će zbog njega biti potrebe za rebalansom proračuna. S prosvjednicima u Zagorju policija nije imala nikakvih problema i nije bilo nikakvih incidenata. Seljaci su počeli micati traktore u ponedjeljak oko 9.20 sati i sa državne ceste između Bjelovara i Đurđevca.
- Postignut je kompromis i vjerujem da on neće ostati mrtvo slovo na papiru. Vraćamo se svakodnevnim obvezama. Moramo pohvaliti i policiju na korektnom ponašanju - zaključio je Marijan Šinko, predsjednik Županijske organizacije Hrvatskog seljačkog saveza i potom se poput 80-tak kolega traktorom uputio u pravcu kuće. Promet je normaliziran nešto prije 10 sati.
Blokada prometnica je trajala sedam dana, a seljaci su se u ponedjeljak u jedan sat poslije ponoći dogovorili s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem da će im Vlada isplatiti 60 posto poticaja u novcu do 31. ožujka, a drugi dio do 15. travnja. Ministar je zajamčio seljacima i isplatu iznosa od 600 kuna poticajnih sredstava po hektaru u repromaterijalu (sjeme, mineralno gnojivo i sl.).



'VJERUJEMO DA ĆE POTPISANO BITI I REALIZIRANO'
Vjerujemo da će dogovoreno i potpisano biti i realizirano. Vlada ne bi pristala na takav dogovor da ga ne može ispuniti, pa sam stoga prvi potpisao sporazum s ministrom Petrom Čobankovićem. Ono što nam je najbitnije priznali su nam dug od 2008. godine kojeg se pokušalo negirati, rekao je  Dragutin Dukić, predstavnik požeških seljaka. Dodaje i da su seljaci pokazali snagu  da mogu blokirati državu i učiniti će to uvijek u borbi za svoja prava.
- Ne treba ništa što nam ne pripada, već samo ono što smo dogovorili. Požeški seljaci kada sam im javio što je u Đakovu dogovoreno i potpisano vijest su primili s oduševljenjem, jer i njima je dojadilo prosvjedovanje. Rekli su odmah idemo kući, vraćamo se našemu svakodnevnom poslu, a to je proizvodnja hrane. Do sada što god smo potpisali s ministrom Petrom Čobankovićem, bilo je i ostvareno - rekao je Dukić.

Idi na 24sata

Komentari 67

  • plavi cvijet 08.03.2010.

    Gospođo Kosor, ovo nije diktatorska zemlja nego demokratska.

  • baja88 08.03.2010.

    Ma koga će oni nahraniti kad juče jedan od prosvjednika kaže da su mu djeca gladna i da ih nema čime nahranit. Kakva ironija ......čovjek seljak, radi ko zna koliko zemlje i djeca mu gladna. OVO je bogohuljenje...............

  • trocaderro 08.03.2010.

    Seljačine dosta vas je i vas i vasih traktora,vi ste savez pijanaca nista više!

Komentiraj...
Vidi sve komentare