To je to što me zanima!

Kosor: Vrijeme je da se pokaže hrabrost i odlučnost u Saboru

Grupa zastupnika predlaže izmjene Zakona o izboru zastupnika, financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe te o Državnom izbornom povjerenstvu
Vidi originalni članak

Grupa zastupnika koji su s GONG-om predložili izmjene izbornog zakonodavstva apelirali su na vladajuće da se prijedlog što prije raspravi kako bi se posao odradio do kraja godine, odnosno početka izborne godine. Napominju da su izmjene u proceduru puštene na vrijeme pa ih se može mudro, mirno i staloženo raspraviti. 

Riječ je o izmjenama Zakona o izboru zastupnika, financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe te o Državnom izbornom povjerenstvu. S obzirom na to da su zakoni na dnu dnevnog reda sumnjaju da ih vladajući namjerno ne žele raspraviti.

'Parlamentu nitko ne može određivati kad će i o čemu raspravljati'

- Vrijeme je da se pokaže hrabrost i odlučnost. Ovo je parlament, a njemu nitko ne može određivati kad će i o čemu raspravljati - kazala je nezavisna Jadranka Kosor.

Uvjerena je da bi se prihvaćanjem navedenih zakona promijenila percepcija ljudi da su zastupnici uhljebi koji u Sabor dolaze podići plaću, a neki ni ne dolaze, ali plaću redovno primaju.

Podsjetimo, grupa zastupnika predložila je uvođenje preferencijalnog glasovanja, nespojivost zastupničke s dužnošću gradonačelnika i načelnika, zabranu kandidiranja osobama pravomoćno osuđenim za neka od najtežih kaznenih djela. 

Dragan Zelić iz GONG-a kazao je da posljedice neodgovornosti vrha HDZ-a i SDP-a da pokrenu bilo kakve promjene, mogu biti opasne jer građani mogu reći zbogom politici. 

Kregar: Apeliram na razum

Patrik Macek/PIXSELL

Nezavisni Josip Kregar apelira na razum jer je ovaj prijedlog utemeljen na kompromisu, dok je Gvozden Srećko Flego (SDP) optimističan i vjeruje da će prijedlog na vrijeme raspraviti.

- Ovo je svojevrsni kompromisni minimum na koji smo se odlučili kako bi bio što prihvatljiviji širem krugu ljudi. Bilo bi optimalno kada bi se barem najveće stranke složile oko njega - kazao je Flego.

Patrik Macek/PIXSELL

Iako ne znaju je li inicijativa 'U ime obitelji' prikupila dovoljno potpisa za referendum o promjeni izbornog zakonodavstva, no smatraju da to ne bi trebalo imati nikakve posljedice na njihov prijedlog

S rejtingom od 1,2 posto nudi im se ministarstvo gospodarstva

Iako se ne slažu s tom inicijativom, Kosor ističe da imaju nekih zanimljivih inicijativa, poput snižavanja izbornog praga.

- Govori se da bi tim promjenama u Sabor ušao niz malih, beznačajnih stranaka, no to demantira svakodnevna politička stvarnost. Čuli smo da se jednoj političkoj stranci, čiji rejting ne prelazi 1,2 posto, u budućoj Vladi nudi jedno od najvažnijih mjesta, ministarstvo gospodarstva - zaključila je Kosor.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • lotus_1 06.10.2014.

    Auuu, zar je tek danas odzvonilo vrijeme za hrabrost i odlučnost? Znači ni krumpir salata više nije in?

  • ilmare 06.10.2014.

    G. Kosor ,mislim da je vrijeme,da politici kažete ZBOGOM . A razloga ima pregršt., ništa nismo zaboravili , na vašu žalost...

  • Herzog(315178) 06.10.2014.

    Vidi se da je gospođa Kosor pohađala kurs u Kumurovcu . Ta bistrina ,inteligencija ,dubokoumnost ,osječaj za pravdu itd.itd.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare