To je to što me zanima!

Kreće analitička rasprava o modelu i planu restrukturiranja

Krećemo u analitičku raspravu s Debeljakom i Upravom Uljanika, a model za koji se i Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva odluči da je za državu prihvatljiv prezentirat će premijeru i Vladi, kazao je
Vidi originalni članak

Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je u petak kako s početkom idućeg tjedna s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom i Upravom Uljanika kreće 'analitička rasprava' o modelu i programu restrukturiranja Uljanika, a model koji bude prihvatljiv za državu bit će predstavljen premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi.

- Od ponedjeljka krećemo u analitičku raspravu s Debeljakom i Upravom Uljanika, a nakon toga jedan od modela za koji se i Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva odluči da je za državu prihvatljiv prezentirat će premijeru i Vladi - rekao je Horvat odgovarajući na upite novinara u Ministarstvu gospodarstva gdje je dodijelio potvrde o statusu korisnika potpora za ulaganje i odluka o odobravanju bespovratnih novčanih potpora temeljem Zakona o poticanju ulaganja. 

'NEMAJU RESURSA' Pulski Uljanik i 3. maj odgodili objavu financijskih izvješća

Ministar kaže kako će, kada od Debeljaka dobije analizu u što je spreman investirati i na koji način je s državom spreman ući u proces restrukturiranja ili međufinanciranja dok se ne izradi program restrukturiranja, imati potpunu informaciju o modalitetu s kojim će se onda Vlada složiti ili ne. 

Smatra da je Debeljak protekla dva tjedna imao dovoljno vremena za analitički proces i vjerodostojan prijedlog te da dokaže koji su njegovi izvori financiranja.

Horvat kaže i kako ima informacije da je Debeljak razgovarao s nekoliko domaćih i inozemnih banaka, ali ne zna je li koja od njih odlučila hoće li ga podržati.

Procjenjuje da Debeljak ima potencijal da u roku od mjesec dana od kada se dogovori model, izradi program restrukturiranja. 

BRODOGRADNJA Plenković: Odluka o Uljaniku bit će racionalna i odgovorna

Podsjeća kako je Europska komisija jasno rekla da će za analizu programa restrukturiranja trebati tri do četiri mjeseca.

- U očekivanju sam da će se u sljedeća tri do četiri mjeseca dobiti konačan zaključak na koji način u restrukturiranje. Do tada s Debeljakom raspravljamo o modelu međufinanciranja i koliko je novca treba da bi nastavili graditi brod koji stvara veliku prijetnju za proračun - rekao je, dodajući kako je pri kraju memorandum koji bi se trebao potpisati s vlasnikom tog broda odnosno Jan De Nul grupom. 

Horvat kaže i kako je za međufinanciranje, prema procjenama Uprave, potrebno otprilike 600 milijuna kuna.

- Krenemo li u to međufinaciranje paritetom 50:50, na kakav se način priprema i radi program restrukturiranja, to pred nas stavlja obvezu i odluku od otprilike 300 milijuna kuna, a Debeljaku isto toliko - rekao je.

Na novinarski upit do kada je valjanost Debeljakove ponude, ministar odgovara kako valjanost nije definirana spram datuma odluke o modelu financiranja, već je bila vremenski limitirana dok se Debeljak izabere ili ne kao strateški partner.

Veliki odljev radne snage

- S obzirom da su Uprava i Nadzorni odbor prihvatili Debeljaka s talijanskim Fincantierijem kao strateškog partnera, ta ponuda na neki način nema više vremenskog limita - kazao je. 

Upitan za današnju objavu Uljanika i 3. maja da odgađaju objavu financijskih izvješća za prošlu godinu uz ostalo i zbog izostanka resursa koji su nužni za utvrđivanje i procjenu financijske situacije u pojedinim članicama Uljanik grupe i Uljanika d.d., Horvat je odgovorio kako je to pitanje za Upravu. 

DIREKTOR ULJANIKA: 'Radnici koji su bez plaća pet mjeseci su osjetno efikasniji'

No, dodaje, kako se u Uljaniku i 3. maju na dnevnoj bazi događa odljev radne snage, što stvara veliku prijetnju i za mogućnost da se brodovi koji su trenutno na navozima mogu završiti. 

Poručio je kako je želja da se nastavi izgradnja četiri broda koja su na navozima i da Uprava osigura sve potrebne resurse kako bi se taj kontinuitet nastavio. 

Idi na 24sata

Komentari 18

  • Messerschmitt Bf-109 k 01.03.2019.

    Analitička rasprava? Debeljak u igri? Ma nije problem. Hajmo po stoti puta ponoviti tko je Debeljak. Debeljaka sumnjiče i da je isplatio otpremnine iz sredstava koje je RH namjenski uplaćivala Brodosplitu za druge namjene. U prijavi se navodi i kako je 2013. godine osnovao veći broj off-shore firmi sa sjedištem na Maršalskim otocima. Ta društva su ugovarala izgradnju novogradnji s Brodosplitom, konkretno pet jedrenjaka vrijednosti pet milijuna eura po brodu, a ugovorena je i gradnja jahte za 12 putnika vrijednosti 10 milijuna eura te dva broda za prijevoz kontejnera vrijednosti 38 milijuna eura po brodu. U prijavi se navodi kako do danas nije započela gradnja ni jedrenjaka, ni kontejnerskih brodova te da je ugovorom predviđeno da Brodosplit prikaže samo trošak rada, a da sam materijal bude isporuka kupca pa su tako namjerno umanjeni prihodi Brodosplita, odnosno, naknada za korištenje pomorskog dobra, čime je izravno oštećen državni proračun. Debeljaka sumnjiče i da je troškove materijala za gradnju jahte plaćao s računa Brodosplita, čime je nezakonito koristio potpore. Navodi se i da se troškovi rada na jahti neopravdano terete na brodove za prijevoz teških tereta, čime se pokušava uvećati gubitke na tim novogradnjama, ugovorenim prije preuzimanja škvera, a neopravdano smanjiti cijena koštanje jahte. Zar stvarno nema više nikog poštenog u HR?????

  • max2017 01.03.2019.

    Desetljećima su promatrali površno i nevoljko neizvršavanje obaveza, nepoštivanje rokova za isporuke, traljavo sve osim marendanja na vrijeme i u roku. Država je potpisivala "garancije", slala milijarde koliko naruče , NIKADA zaradili na nijednom brodu i sada polustručni likovi idu "analitičku raspravu" ????. Cirkus koji treba napokon isprašiti iz zemlje,..............repertoar za posrati !!!!!!!

  • Patton1203 01.03.2019.

    Kreće analitička rasprava o restruktuiranju, pa jbte gdje ste vi do sad bili, što ste do sada radili. Na kraju rasprave koja će završiti za 5 godina više neće biti ni doka. a kamoli što drugo. Planirani stečaj se ostvaruje, bit će tamo hotel od rodjaka.

Komentiraj...
Vidi sve komentare