Obavijesti

News

Komentari 18

Kreće analitička rasprava o modelu i planu restrukturiranja

Kreće analitička rasprava o modelu i planu restrukturiranja
1

Krećemo u analitičku raspravu s Debeljakom i Upravom Uljanika, a model za koji se i Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva odluči da je za državu prihvatljiv prezentirat će premijeru i Vladi, kazao je

VIDEO

Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je u petak kako s početkom idućeg tjedna s vlasnikom Brodosplita Tomislavom Debeljakom i Upravom Uljanika kreće 'analitička rasprava' o modelu i programu restrukturiranja Uljanika, a model koji bude prihvatljiv za državu bit će predstavljen premijeru Andreju Plenkoviću i Vladi.

- Od ponedjeljka krećemo u analitičku raspravu s Debeljakom i Upravom Uljanika, a nakon toga jedan od modela za koji se i Ministarstvo financija i Ministarstvo gospodarstva odluči da je za državu prihvatljiv prezentirat će premijeru i Vladi - rekao je Horvat odgovarajući na upite novinara u Ministarstvu gospodarstva gdje je dodijelio potvrde o statusu korisnika potpora za ulaganje i odluka o odobravanju bespovratnih novčanih potpora temeljem Zakona o poticanju ulaganja. 

Pulski Uljanik i 3. maj odgodili objavu financijskih izvješća
Pulski Uljanik i 3. maj odgodili objavu financijskih izvješća

Ministar kaže kako će, kada od Debeljaka dobije analizu u što je spreman investirati i na koji način je s državom spreman ući u proces restrukturiranja ili međufinanciranja dok se ne izradi program restrukturiranja, imati potpunu informaciju o modalitetu s kojim će se onda Vlada složiti ili ne. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smatra da je Debeljak protekla dva tjedna imao dovoljno vremena za analitički proces i vjerodostojan prijedlog te da dokaže koji su njegovi izvori financiranja.

Horvat kaže i kako ima informacije da je Debeljak razgovarao s nekoliko domaćih i inozemnih banaka, ali ne zna je li koja od njih odlučila hoće li ga podržati.

Procjenjuje da Debeljak ima potencijal da u roku od mjesec dana od kada se dogovori model, izradi program restrukturiranja. 

Plenković: Odluka o Uljaniku bit će racionalna i odgovorna
Plenković: Odluka o Uljaniku bit će racionalna i odgovorna

Podsjeća kako je Europska komisija jasno rekla da će za analizu programa restrukturiranja trebati tri do četiri mjeseca.

- U očekivanju sam da će se u sljedeća tri do četiri mjeseca dobiti konačan zaključak na koji način u restrukturiranje. Do tada s Debeljakom raspravljamo o modelu međufinanciranja i koliko je novca treba da bi nastavili graditi brod koji stvara veliku prijetnju za proračun - rekao je, dodajući kako je pri kraju memorandum koji bi se trebao potpisati s vlasnikom tog broda odnosno Jan De Nul grupom. 

Horvat kaže i kako je za međufinanciranje, prema procjenama Uprave, potrebno otprilike 600 milijuna kuna.

- Krenemo li u to međufinaciranje paritetom 50:50, na kakav se način priprema i radi program restrukturiranja, to pred nas stavlja obvezu i odluku od otprilike 300 milijuna kuna, a Debeljaku isto toliko - rekao je.

Na novinarski upit do kada je valjanost Debeljakove ponude, ministar odgovara kako valjanost nije definirana spram datuma odluke o modelu financiranja, već je bila vremenski limitirana dok se Debeljak izabere ili ne kao strateški partner.

Veliki odljev radne snage

- S obzirom da su Uprava i Nadzorni odbor prihvatili Debeljaka s talijanskim Fincantierijem kao strateškog partnera, ta ponuda na neki način nema više vremenskog limita - kazao je. 

Upitan za današnju objavu Uljanika i 3. maja da odgađaju objavu financijskih izvješća za prošlu godinu uz ostalo i zbog izostanka resursa koji su nužni za utvrđivanje i procjenu financijske situacije u pojedinim članicama Uljanik grupe i Uljanika d.d., Horvat je odgovorio kako je to pitanje za Upravu. 

'Radnici koji su bez plaća pet mjeseci su osjetno efikasniji'
'Radnici koji su bez plaća pet mjeseci su osjetno efikasniji'

No, dodaje, kako se u Uljaniku i 3. maju na dnevnoj bazi događa odljev radne snage, što stvara veliku prijetnju i za mogućnost da se brodovi koji su trenutno na navozima mogu završiti. 

Poručio je kako je želja da se nastavi izgradnja četiri broda koja su na navozima i da Uprava osigura sve potrebne resurse kako bi se taj kontinuitet nastavio. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1