To je to što me zanima!

Krivi kineski čučavci? Virus se prenosi i probavnim sustavom

Stručnjaci iz bolnice Renminbi sveučilišta Wuhan i instituta za virologiju u tom gradu objavili su svoje otkriće nakon što su proučili uzorke stolice i rektalne brisove pacijenata...
Vidi originalni članak

Novi soj koronavirusa u Kini mogao bi se širiti s jedne na drugu osobu probavnim sustavom, prenijela je u nedjelju kineska novinska agencija Xinhua pozivajući se na kineske medicinske izvore. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Stručnjaci iz bolnice Renminbi sveučilišta Wuhan i instituta za virologiju u tom gradu objavili su svoje otkriće nakon što su proučili uzorke stolice i rektalne brisove pacijenta, prenijela je agencija. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prema Xinhui mnogi pacijenti zaraženi koronavorusom patili su samo od proljeva, a ne od klasičnih simptoma poput vrućice.

Proljevi čine fekalno-oralni put prijenosa virusa vjerojatnijim posebno ako ne postoji odgovarajuća sanitarna infrastruktura i uvriježene higijenske navike poput temeljitog pranja ruku.

U nekim dijelovima Kine uobičajeni su javni čučavci.

WUHAN U OČAJU Koronavirus u zamahu: 'Puno je ozbiljnije nego što se mislilo'

Zatvoren devetomilijunski grad

Kineske vlasti u nedjelju su objavile da se u karantenu stavljaju devetmilijunski grad Wenzhou, prvi izvan pokrajine Hubei u kojoj je počela epidemija koronavirusa. 

Mjere uključuju zatvaranje prometnica i ograničenja kretanja stanovnika grada.  Svaka dva dana iz kuće će smjeti izaći samo jedan član obitelji kako bi nabavio potrepštine. 

U pokrajini Hubei u karanteni je 14 gradova.

Zrakoplov s evakuiranim Europljanima na putu za Francusku

Zrakoplov s Europljanima evakuiranima iz Kine, središta epidemije koronavirusom, na putu je za Francusku, potvrdili su za francusku novinsku agenciju Afp izvori u departmanu Bouches-du-Rhône na jugu zemlje koji nisu željeli otkriti gdje će zrakoplov sletjeti.

Radi se o drugom zrakoplovu s evakuiranim Europljanima nakon prvog koji je u petak dovezao francuske državljane.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u subotu je priopćilo da je s Francuskom dogovorilo evakuaciju četvero hrvatskih državljana iz Wuhana, grada u kojemu je započela epidemija, i koji trebaju u Europu stići tijekom prijepodneva. U priopćenju je pisalo da će putnici prije povratka u Hrvatsku biti prvo u karanteni u Francuskoj dva tjedna.

Francuska agencija u vijesti ne navodi jesu li među putnicima zrakoplova i hrvatski državljani.

'ALI MORAMO BITI OPREZNI' Beroš: 'Zasad nema straha od epidemije koronavirusa u RH!'

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab u nedjelju ujutro kazao je za Sky News da se francuskim zrakoplovom iz Kine, koji bi trebao kasnije tijekom dana sletjeti, vraća i 11 britanskih državljana, prenijela je britanska novinska agencija Reuters.

Prema diplomatskim izvorima u Bruxellesu zrakoplov s francuskim i drugim europskim državljanima nakon slijetanja u Francusku u vojnu bazu Istres u Bouches-du-Rhôneu, gdje će iskrcati dio putnika, nastavlja za Belgiju.

Prema novinskoj agenciji Belgi zrakoplov, koji je poletio u noći na nedjelju, slijeće potom na vojni aerodrom Melsbroek pokraj Bruxellesa gdje će se iskrcati devet Belgijaca, 11 Danaca, 23 Nizozemca, pet Čeha i dva Slovaka. Te će putnike potom preuzeti njihove države.

Putnici koji su dovezeni prvim zrakoplovom u petak, a uglavnom se radilo o Francuzima, smješteni su u odmaralište u blizini Marseillea. Dvoje putnika sa simptomima zaraze  hospitalizirano je, no testovi nisu potvrdili da se radi o koronavirusu, prenio je Afp.

Epidemija koronavirusa odnijela je više od 300 života, a gotovo sve žrtve su preminule u Kini.

U nedjelju je preminula prva osoba izvan Kine - na Filipinima.

Idi na 24sata

Komentari 131

  • Krankšvester_1 03.02.2020.

    Nemojte mi po čučavcu, čučavac u kupatilu samo s okvirom od prozora instaliso i živojin mirić aka vito pache

  • ZMIJA1 03.02.2020.

    čučavci su največe leglo bolesti

  • GIRIGARI 03.02.2020.

    Čučavac je higijenskiji od "sjedavca" pa u kontekstu prijenosa koji se sugerira je besmislica. Nitko do sada nije suvislo pobojao simptome. Očito je stanje jako jako gadno kada se poduzimaju sve ove mjere. Bojim se da je smrtnost daleko veća. Ima li podataka o tome koliko se do sada izliječilo? Nešto tu debelo smrdi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare