To je to što me zanima!

Krivo, 'žetončići' ne vrijeđaju Plenkovića i zastupnike. Oni vrijeđaju građane i demokraciju

Andrej Plenković kaže kako je spominjanje HDZ-ovih "žetončića" u Hrvatskom saboru uvredljivo za "sve njih koji na to i ne pomišljaju, ali i za saborske zastupnike". To je ipak uvreda za birače, za politiku i za društvo.
Vidi originalni članak

Andrej Plenković svečano poručuje da HDZ neće povećavati parlamentarnu većinu "žetončićima".

Kaže i kako je to "uvredljivo". "Prije svega za nas koji na to i ne pomišljamo, ali i za saborske zastupnike", izjavio je premijer nakon prekjučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a. 

Međutim, zaboravio je spomenuti one kojima su ti  "žetončići" zaista uvredljivi - hrvatske birače.

A na tim nesretnim "žetončićima" Plenković je preživio prvi mandat i sada mu služe kao talon za drugi mandat. Nije stoga jasno zašto je premijeru spominjanje "žetončića" uvredljivo sada, a nije mu bilo uvredljivo prethodne četiri godine, primjerice kad je jurio Tomislavu Sauchi da mu udari "high five" nakon što je optuženi SDP-ovac digao ruku za ostanak Zdravka Marića u Vladi - i svoj ostanak u Hrvatskom saboru. Ili kad mu je koalicijski partner Milan Bandić držao "žetončiće" u svom saborskom klubu.

"Mandati su neopozivi i svatko može s njim raditi što želi", kaže Plenković. "Ako netko svojom voljom kaže da bi podržao taj zakon ili proračun, to je jedno, ako je voljom nekog drugog zastupnika, to je drugo".

Slobodna volja

Pa naravno da će "žetončići" podržati neki zakon ili proračun svojom voljom, jer je to prije svega - i gotovo isključivo - u njihovu privatnom interesu, bilo radi ostanka u parlamentu, bilo radi beneficija mimo parlamenta, dok se njihova volja uglavnom se poklapa s voljom vladajuće stranke.

Dobra volja je najbolja, rekli bi u Kekecu.

Plenković tvrdi da je uvredljivo sugerirati da HDZ ima prste u razbijanju drugih stranaka kako bi se domogao "žetončića". Ali eto, u prošlom mandatu Ivan Vrdoljak razbio je HNS kako bi Plenkoviću donio nekoliko "žetončića". U interesu građana, naravno. A dok se Plenković, nakon raskida s Mostom, zubima i noktima održavao na vlasti SDP je gubio jednog po jednog zastupnika koji su svi - svojom voljom, naravno - dizali ruku za HDZ u parlamentu.

Ali HDZ nije imao ništa s time.

SASTAO SE VRH HDZ-A Plenković o žetončićima: Ako netko svojom voljom glasa za neki zakon, to je sasvim u redu

Kasice prasice za žetončiće

Kao što neće imati ništa s razbijanjem Domovinskog pokreta iz kojeg će sigurno regrutirati poneku ruku za zakon ili proračun, niti će skautirati SDP-ov klub koji se upravo trese i iz kojega bi uskoro mogli početi ispadati "žetončići".

HDZ je, sjetimo se, razbio HNS regrutirajući šefa stranke Ivana Vrdoljaka da u dogovoru s Vladimirom Šeksom spasi "Titanic vladu".

I zato Plenković nema pravo glumiti uzvišenost i tankoćutnost, jer ova priča o "žetončićima" nije uvredljiva za njega i zastupnike, već za birače i hrvatsku demokraciju u cjelini.

Uvredljiva je, pa i pogubna, za demokraciju koja dobar dio Plenkovićeve vladavine počiva na prevari birača, na izdaji biračke volje, na falsificiranju izbornih rezultata gdje su zastupnici i stranke izabrane na antihadezeovskoj platformi prešle na stranu HDZ-a. 

Novi žetoni

Dok su svi nakon odlaska Mosta iz koalicije govorili da bi bilo poštenije izaći na nove izbore, Plenković je pokrpao većinu "žetončićima". Onima koji su na prethodnim izborima skupljali glasove upravo na kritici HDZ-a i otporu HDZ-u, govorili kako je Plenkovićeva vlada osuđena na propast i da je to najgora vlada u povijesti, pa su na koncu ipak prešli na njihovu stranu. U dogovoru s HDZ-om.

Sve ovo što se događalo u prošlom, a počelo se sa Silvanom Hreljom događati i u aktualnom Plenkovićevu mandatu, ne može se smatrati uvredljivim upravo za one koji vrijeđaju građane, birače i demokraciju.

A još je uvredljivije to što Plenković želi reći kako je slobodno raspolaganje, a zapravo trgovanje saborskim mandatima, nešto posve normalno. Upravo zato što je to normalno, hrvatska demokracija se može smatrati nenormalnom.

Jer se u njoj izigrava biračka volja, jer se trguje zastupničkom voljom, jer se kontaminira izborni ciklus u kojem birači sve više apstiniraju od izbora, znajući da će ono što naprave na biračkom mjestu biti izigrano u Hrvatskom saboru.

Andrej Plenković glumi uvrijeđenost jer se želi prikazati političkim svecem i političkim moralistom. Međutim, ono što Plenković i njegovi "žetončići" rade, uvreda je za sve nas.

Idi na 24sata

Komentari 23

  • lilianst 09.09.2021.

    Plenković je nešto najgore što si je Hrvatski narod priuštio! Zapravo, sve jedan gori od drugog!

  • lukicluka11 09.09.2021.

    Kako taj Plenkan laže, laprda, prića gluposti, kad god mu je u saboru falilo ruku odmah poseže u državnu kasu po nekoliko milijunčeka kuna i kupi žetončeka i smije se građanima koji glasaju za njega jer ih je opet preveslao.

  • Luna777 08.09.2021.

    Zbog toga narod i ne želi izlazit na izbore, jer glasaš za jednu opciju a oni "pretrče" u sasvim suprotan tabor. I tako Plenki-mon vlada već drugi mandat, upravo zahvaljujući žetončićima. Da, to je uvreda za demokraciju ali i za narod.

Komentiraj...
Vidi sve komentare