Obavijesti

News

Komentari 23

Krivo, 'žetončići' ne vrijeđaju Plenkovića i zastupnike. Oni vrijeđaju građane i demokraciju

Krivo, 'žetončići' ne vrijeđaju Plenkovića i zastupnike. Oni vrijeđaju građane i demokraciju
1

Andrej Plenković kaže kako je spominjanje HDZ-ovih "žetončića" u Hrvatskom saboru uvredljivo za "sve njih koji na to i ne pomišljaju, ali i za saborske zastupnike". To je ipak uvreda za birače, za politiku i za društvo.

VIDEO

Andrej Plenković svečano poručuje da HDZ neće povećavati parlamentarnu većinu "žetončićima".

Kaže i kako je to "uvredljivo". "Prije svega za nas koji na to i ne pomišljamo, ali i za saborske zastupnike", izjavio je premijer nakon prekjučerašnje sjednice Predsjedništva HDZ-a. 

Međutim, zaboravio je spomenuti one kojima su ti  "žetončići" zaista uvredljivi - hrvatske birače.

A na tim nesretnim "žetončićima" Plenković je preživio prvi mandat i sada mu služe kao talon za drugi mandat. Nije stoga jasno zašto je premijeru spominjanje "žetončića" uvredljivo sada, a nije mu bilo uvredljivo prethodne četiri godine, primjerice kad je jurio Tomislavu Sauchi da mu udari "high five" nakon što je optuženi SDP-ovac digao ruku za ostanak Zdravka Marića u Vladi - i svoj ostanak u Hrvatskom saboru. Ili kad mu je koalicijski partner Milan Bandić držao "žetončiće" u svom saborskom klubu.

"Mandati su neopozivi i svatko može s njim raditi što želi", kaže Plenković. "Ako netko svojom voljom kaže da bi podržao taj zakon ili proračun, to je jedno, ako je voljom nekog drugog zastupnika, to je drugo".

Slobodna volja

Pa naravno da će "žetončići" podržati neki zakon ili proračun svojom voljom, jer je to prije svega - i gotovo isključivo - u njihovu privatnom interesu, bilo radi ostanka u parlamentu, bilo radi beneficija mimo parlamenta, dok se njihova volja uglavnom se poklapa s voljom vladajuće stranke.

Dobra volja je najbolja, rekli bi u Kekecu.

Plenković tvrdi da je uvredljivo sugerirati da HDZ ima prste u razbijanju drugih stranaka kako bi se domogao "žetončića". Ali eto, u prošlom mandatu Ivan Vrdoljak razbio je HNS kako bi Plenkoviću donio nekoliko "žetončića". U interesu građana, naravno. A dok se Plenković, nakon raskida s Mostom, zubima i noktima održavao na vlasti SDP je gubio jednog po jednog zastupnika koji su svi - svojom voljom, naravno - dizali ruku za HDZ u parlamentu.

Ali HDZ nije imao ništa s time.

Plenković o žetončićima: Ako netko svojom voljom glasa za neki zakon, to je sasvim u redu
Plenković o žetončićima: Ako netko svojom voljom glasa za neki zakon, to je sasvim u redu

Kasice prasice za žetončiće

Kao što neće imati ništa s razbijanjem Domovinskog pokreta iz kojeg će sigurno regrutirati poneku ruku za zakon ili proračun, niti će skautirati SDP-ov klub koji se upravo trese i iz kojega bi uskoro mogli početi ispadati "žetončići".

HDZ je, sjetimo se, razbio HNS regrutirajući šefa stranke Ivana Vrdoljaka da u dogovoru s Vladimirom Šeksom spasi "Titanic vladu".

I zato Plenković nema pravo glumiti uzvišenost i tankoćutnost, jer ova priča o "žetončićima" nije uvredljiva za njega i zastupnike, već za birače i hrvatsku demokraciju u cjelini.

Uvredljiva je, pa i pogubna, za demokraciju koja dobar dio Plenkovićeve vladavine počiva na prevari birača, na izdaji biračke volje, na falsificiranju izbornih rezultata gdje su zastupnici i stranke izabrane na antihadezeovskoj platformi prešle na stranu HDZ-a. 

Novi žetoni

Dok su svi nakon odlaska Mosta iz koalicije govorili da bi bilo poštenije izaći na nove izbore, Plenković je pokrpao većinu "žetončićima". Onima koji su na prethodnim izborima skupljali glasove upravo na kritici HDZ-a i otporu HDZ-u, govorili kako je Plenkovićeva vlada osuđena na propast i da je to najgora vlada u povijesti, pa su na koncu ipak prešli na njihovu stranu. U dogovoru s HDZ-om.

Sve ovo što se događalo u prošlom, a počelo se sa Silvanom Hreljom događati i u aktualnom Plenkovićevu mandatu, ne može se smatrati uvredljivim upravo za one koji vrijeđaju građane, birače i demokraciju.

A još je uvredljivije to što Plenković želi reći kako je slobodno raspolaganje, a zapravo trgovanje saborskim mandatima, nešto posve normalno. Upravo zato što je to normalno, hrvatska demokracija se može smatrati nenormalnom.

Jer se u njoj izigrava biračka volja, jer se trguje zastupničkom voljom, jer se kontaminira izborni ciklus u kojem birači sve više apstiniraju od izbora, znajući da će ono što naprave na biračkom mjestu biti izigrano u Hrvatskom saboru.

Andrej Plenković glumi uvrijeđenost jer se želi prikazati političkim svecem i političkim moralistom. Međutim, ono što Plenković i njegovi "žetončići" rade, uvreda je za sve nas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.