To je to što me zanima!

Krojača Matu Ž. vole Zadrani, ali i mace koje redovito hrani

Vrijedni krojač lani je dobio nagradu 'Čovik godine', a u petak mu je gradonačelnik Branko Dukić dodijelio Grb gradonačelnika zbog neprekinutog 50-godišnjeg rada u samom srcu grada
Vidi originalni članak

Mačke i mačići nagurali se na vrata krojačke radnje, gledaju unutra kao da se radi o mesnici. Kraj ulaza im je kutija za cipele obložena mekim krpicama. Kad ozbiljno zazimi, dobiju i svoje kućice, pravo malo stambeno naselje i kartonske apartmane ispod automobila koji nije u voznom stanju. Sagradio ih je krojač te krojačnice i mace to već osam godina dobro znaju.

Guramo se među mačkama i ulazimo ga upoznati u staru i malenu  krojačnicu zatrpanu  hrpetinama tekstilnog materijala u kreativnom neredu, ispod pohabanog natpisa "Krojačka radnja Mate Ž". Skromnog, samozatajnog i radišnog krojača, kojeg nazivaju i dobrim duhom grada Zadra, svi poznaju upravo tako, kao Matu Ž.

- Kad sam uselio u ovaj prostor, prijatelji su mi rekli da će mi besplatno izraditi reklamu, ali pod svojim uvjetima. I tako su napisali "Krojačka radnja Mate Ž", a ja sam vrlo brzo postao Mate Ž. Jednom sam čuo dječaka kako komentira svojoj baki da nikad nije čuo za kraće prezime - smije se Mate Žagar (72), koji je iz Podravine doselio davne 1968. godine.

Vrijedni krojač lani je dobio nagradu "Čovik godine" koju dodjeljuje KUD Bleke i Konji, a u petak mu je gradonačelnik Branko Dukić dodijelio Grb gradonačelnika zbog neprekinutog 50-godišnjeg rada u samom srcu grada.  

- Čast mi je i poštovanje primiti takvo priznanje. Prvi sam krojač u gradu koji je dobio tu nagradu, a vjerojatno i šire. To je lijepa stvar i lijep događaj, tim više što takva priznanja obično ne dobivaju krojači nego malo jači igrači - kaže simpatični krojač te skromno dodaje da je to vjerojatno zato što kod njega dolazi pola grada, cijeli sud, općina i policija, zbog čega se, kaže u šali, osjeća potpuno zaštićeno.  

Sjedi za svojom "nepoderivom" šivaćom mašinom njemačke proizvodnje starom 30 godina i prisjeća se prvih dana u Zadru.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 24.11.2019.

    Baš lijepa priča o 50 godina rada, to ti je kad voliš svoj skroman posao , bravo Mate...

  • valuta 24.11.2019.

    kako je lijepo da se ovakva radnja održala ... prije par godina moje kćeri i žena kupile u maloj radnjici u nekoj sporednoj uličici u Zadru u Gradu, čak mislim kod neke postolarke, ne postolara, neke kožne, ručno rađene prelijepe sandale, nekad smo ih mislim zvali isusovke ... sljedeće godine dođemo da kupi i unuka kad stoji natpis ... radnja zatvorila, mole se mušterije da se za preuzimanje obuće što je bila na popravku jave na mob.... da je više dobre volje i potpore, mogli su možda kinezicama prodavat naše sandale, ima ih turista fala bogu dosta ...

  • Papatest 23.11.2019.

    Kako ga volu ko Mika i Giba

Komentiraj...
Vidi sve komentare