To je to što me zanima!

Kula s crkve na Mirogoju može pasti na Tuđmanov grob: Mora se ukloniti jer visi na sajli...

Viši konzervator Rade Jovičić je projektirao privremeno učvršćivanje kupola crkve na Mirogoju. Ali devet mjeseci nema obnove i pukotine su se dodatno otvorile nakon ovotjednog potresa. Jovičić traži hitno uklanjanje
Vidi originalni članak

Konzervator i restaurator Rade Jovičić objavio je alarmantni status i u razgovoru nas upozorio na opasnost koja prijeti na zagrebačkom Mirogoju, najvećem hrvatskom groblju. U proljetnom potresu je oštećena i crkva Krista Kralja koja je simbol Zagreba i Mirogoja i nalazi se na glavnom ulazu u groblje. Jovičić je predložio privremeno učvršćivanje četiri kutne kupole koje se nalaze oko središnje na crkvi. Pričvršćene su sajlama. Nakon potresa u utorak, Jovičić je otišao na Mirogoj provjeriti kako se drže. Šteta nije uklonjena devet mjeseci od potresa...

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Ionako su bile oštećene, a sada će se  dvije morati ukloniti jer prijeti opasnost. Vidi se da se pukotina još otvorila i kule u biti vise na sajlama i lako mogu kliznuti prema dolje. Jedna od njih bi uništila u slučaju pada i grob prvog predsjednika Franje Tuđmana. Njihov pad bi bio gubitak neprocjenjive vrijednosti. One su na ciglama koje su se pomjerile, ali haube su izvedene od Bizek kamena i ako bi se uništile, teško da bi se ikada takvo nešto moglo napraviti. Ili bi bilo izuzetno skupo. Zato ih je bolje demontirati i onda vratiti u obnovi - kaže nam Jovičić. 

Na svom profilu je objavio i fotografiju najugroženije kule. Kaže da će inzistirati kod uprave Gradskih groblja da se uklone nakon Nove godine. Pokušali smo kontaktirati i v.d. voditelja Gradskih groblja Roka Gruju, ali on nas je porukom uputio na pisani upit. Pisano su nam odgovorili: U najkraćem mogućem roku ćemo postupiti u skladu sa stručnim mišljenjem statičara i Zavoda za zaštitu spomenika te ćemo poduzeti sve potrebne radnje.

Jovičić je nakon potresa obilazio i crkve u Pokupskom, u sisačkom i petrinjskom kraju. I to uglavnom one koje su štićeni spomenici. Otkrio je veliku štetu. Neke od fotografija objavljujemo. Jovičić je snimio i kuću na izlazu iz Gline koja je novije gradnje, a koja je samo "legla". Uvjeren je da nije dobro građena. 

- Šteta je velika. Posebno me naljutilo stanje srednjovjekovne crkve u mjestu Gora kod Petrinje koja izuzetno vrijedni vjerski objekt. Uništena je u ratu, pa je izrađena replika. Ali onima tko je to projektirao i izvodio treba uzeti licencu. Iako je replika nova, veliki dio se urušio jer su samo naslagali kamen, nisu ništa učvrstili i stavili armaturu - ljut je Jovičić koji i danas obilazi i evidentira oštećenja na crkvama nakon potresa. 

Idi na 24sata

Komentari 125

  • 31.12.2020.

    Ako kupola i padne na spomenuti grob, ja tu ne vidim nikakve stete..

  • fantazist 31.12.2020.

    Viši konzervator. LOL!

  • scythe 31.12.2020.

    Ljevičari se vesele razaranju hrvatskih crkvi i hrvatskih grobova; ... isto kao i devedesetih ... 

Komentiraj...
Vidi sve komentare