To je to što me zanima!

Kuna slavi svoj 25. rođendan, dok HNB sanja uvođenje eura

Idući četvrtak HNB u optjecaj pušta 30.000 prigodnih kovanica od 25 kuna. Prigodnom kovanicom moći će se kupovati kao i svakom do sada. Inače, ovo je 14. izdanje prigodne kovanice od 25 kuna
Vidi originalni članak

Hrvatska kuna postala je službena valuta 30. svibnja 1994. godine na tadašnji Dan državnosti. I dok vodeći ljudi u zemlji, posebno guverner HNB-a, poručuju da je u interesu Hrvatske što prije uvesti euro, obilježava se četvrt stoljeća od uvođenja kune.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idući četvrtak HNB u optjecaj pušta 30.000 prigodnih kovanica od 25 kuna. Prigodnom kovanicom moći će se kupovati kao i svakom do sada. Osim prigodnom kovanicom, obljetnica će se obilježiti izložbom posvećenoj kuni, koja je organizirana u suradnji s Arheološkim muzejem.

Ovo je 14. izdanje prigodne kovanice od 25 kuna, kojima se do sada obilježen niz važnih obljetnica i događaja za Hrvatsku. Prva je izdana 1997. godine povodom završetka procesa mirne reintegracije i uspostave teritorijalne cjelovitosti Hrvatske. Na isti način obilježena je 10. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske, 25. obljetnica neovisnosti Hrvatske, peta i 25. obljetnica primanja Hrvatske u UN, a tri su obilježile i put Hrvatske u EU.

Prigodnom 25-icom obilježen je i jubilej 2000. godine, uvođenje eura u 11 zemalja Europske unije, prvo sudjelovanje na svjetskoj izložbi EXPO u Lisabonu 1998. godine, a posebna izdanja dobila je i povodom godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj u Zagrebu te za prvi kongres hrvatskih esperantista. Hrvatska kuna zamijenila je hrvatski dinar, koji je bio prijelazno sredstvo plaćanja nakon osamostaljenja Hrvatske, a nakon jugoslavenskog dinara.

Idi na 24sata

Komentari 42

  • 26.05.2019.

    Šteta što su nam banke u rukama stranaca. Možda su neki od tih stranaca i deset puta povratili svoj novac. Isplatilo im se poslovati s indolentnim pohlepnicima. Nama su nažalost ostali ti "veliki menadžeri" koji su ih prodali. Novac je prodajom postao skup našem gospodarstvu i dodatno ga povuklo na dno.

  • 25.05.2019.

    Euro pase samo bogatima. Nama sirotinji ne. Referendum. Ak ni stela VB, zakaj bi mi morali? Ili oni pri vrhu boluju od uvlacilitisa...

  • VOLBEAT 25.05.2019.

    nikako uvesti Euro, mora se ići na referendum za takvo nešto.. Ako na vlasti ostane ova garnitura, uvest će nam ga na silu, mimo volje naroda..

Komentiraj...
Vidi sve komentare