Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
48 komentara

Kuna slavi svoj 25. rođendan, dok HNB sanja uvođenje eura

Idući četvrtak HNB u optjecaj pušta 30.000 prigodnih kovanica od 25 kuna. Prigodnom kovanicom moći će se kupovati kao i svakom do sada. Inače, ovo je 14. izdanje prigodne kovanice od 25 kuna

Foto: PIxsell
48 komentara

Hrvatska kuna postala je službena valuta 30. svibnja 1994. godine na tadašnji Dan državnosti. I dok vodeći ljudi u zemlji, posebno guverner HNB-a, poručuju da je u interesu Hrvatske što prije uvesti euro, obilježava se četvrt stoljeća od uvođenja kune.

POGLEDAJTE VIDEO:

Idući četvrtak HNB u optjecaj pušta 30.000 prigodnih kovanica od 25 kuna. Prigodnom kovanicom moći će se kupovati kao i svakom do sada. Osim prigodnom kovanicom, obljetnica će se obilježiti izložbom posvećenoj kuni, koja je organizirana u suradnji s Arheološkim muzejem.

Opatija: U hotelu Adriatic počelo 26. savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista | Autor: Nel Pavletic/PIXSELL Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Ovo je 14. izdanje prigodne kovanice od 25 kuna, kojima se do sada obilježen niz važnih obljetnica i događaja za Hrvatsku. Prva je izdana 1997. godine povodom završetka procesa mirne reintegracije i uspostave teritorijalne cjelovitosti Hrvatske. Na isti način obilježena je 10. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske, 25. obljetnica neovisnosti Hrvatske, peta i 25. obljetnica primanja Hrvatske u UN, a tri su obilježile i put Hrvatske u EU.

Prigodnom 25-icom obilježen je i jubilej 2000. godine, uvođenje eura u 11 zemalja Europske unije, prvo sudjelovanje na svjetskoj izložbi EXPO u Lisabonu 1998. godine, a posebna izdanja dobila je i povodom godišnje skupštine Europske banke za obnovu i razvoj u Zagrebu te za prvi kongres hrvatskih esperantista. Hrvatska kuna zamijenila je hrvatski dinar, koji je bio prijelazno sredstvo plaćanja nakon osamostaljenja Hrvatske, a nakon jugoslavenskog dinara.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message