To je to što me zanima!

Kutlu nepravomoćno oslobodili optužbi za 'Dubrovačku banku'

Budući da je oslobođen svih optužbi, Kutle je oslobođen i plaćanja troškova suda. Više od deset godina dugo suđenje će, ako presuda postane pravomoćna, platiti hrvatski građani
Vidi originalni članak

Vijeće dubrovačkoga Županijskog suda  nepravomoćno je oslobodilo Miroslava Kutlu (62) optužbi da je još 1997. godine priskrbio 5,1 milijun dolara od kredita koji je odobren Globus Holdingu pa tim novcem platio svoj privatni kredit, piše Jutarnji list.

Jedan od najpoznatijih hrvatskih tajkuna nepravomoćnu presudu dočekao u odsutnosti, budući da je zbog izbjegavanja služenja pravomoćne zatvorske kazne u aferi 'Gradski podrum' pobjegao u BiH. Kako ima dvojno državljanstvo, suđeno mu je u odsutnosti kako bi se izbjegla zastara kaznenog postupka. 

NEPRAVOMOĆNA ODLUKA Županijski sud kaže da nije nadležan za tužbu protiv Kutle

Suđenje u postupku 'Dubrovačke banke' traje više od 10 godina.

Sudac Zoran Čengija, koji je sada presjedao Sudbenim vijećem, Kutlu je 2017. nepravomoćno osudio na tri i pol godine zatvora te odredio mu da vrati protupravno stečenu imovinsku korist od 5,1 milijun dolara. 

BILI SU MILJENICI DRŽAVE Tajkunska braća: Kutle se '99. inatio državi kao i danas Gazda

Kutle je, piše u prvostupanjskoj presudi, u rujnu 1997., kao osnivač i predsjednik uprave trgovačkog društva "Globus grupa" d.d., u čijem je sastavu bilo i trgovačko društvo "Globus holding" d.o.o. kojeg je bio jedini osnivač, član i vlasnik sve do 22. srpnja 1996., u cilju da se znatno nepripadno okoristi na štetu "Globus holdinga" d.o.o., a znajući da je njegovo potraživanje prema "Globus holdingu" d.o.o. s osnova prodaje dionica tvrtke "Diona" d.d. i "Poduzeća Univerzal" nastalo u 1995. neosnovano i da se temelji na realno neosnovanoj razlici između kupovne i prodajne cijene navedenih dionica, nagovorio Ivana Majića, direktora trgovačkog društva "Globus holding" d.o.o., da mu temeljem takvog potraživanja na štetu "Globus holdinga" d.o.o. podmiri dosjeli privatni kredit u iznosu od 5.102.223 dolara.  

Kredit mu je bio odobren 16. veljače 1995. od "Giro credit bank" iz Beča, a nakon što je Ivan Majić pristao na njegov nagovor svjestan da je Kutlino potraživanje prema tvrtki "Globus holding" d.o.o neosnovano, s Milanom  Cesarcem, vlasnikom tvrtke "Centra" GmbH iz Stuttgarta i Nevenom Baračem, predsjednikom uprave Dubrovačke banke d.d., dogovorio je da banka  "Globus holdingu" d.o.o. , preko društva "Centra"  GmbH iz Stuttgarta, odobri kredit u visini osobnog kredita Miroslava Kutle. Kad su realizirali navedeni kredit i kad je 5.102.223 dolara prebačeno na račun "Globus holdinga" d.o.o. kod Dubrovačke banke d.d., 30. rujna 1997. dao je nalog da se  novac uplati na račun " "Giro credit bank" iz Beča i podmiri dospjeli kredit Miroslavu Kutli  čime je na štetu Globus holdinga d.o.o. pribavio Kutli nepripadajuću imovinsku korist, stoji u presudi. 

Drugostupanjski sud pak misli drugačije.  Nakon što su pregledali dokumentaciju i ispitali svjedoke, piše Jutarnji, zaključili su kako nema dokaza da je Kutle poticao direktora svog Holdinga na zloupotrebu položaja i ovlasti. Kutle je kreditom austrijske banke kupovao dionice Dione i Univerzala pa je te dionice prebacio na Globus Holding, i taj je novac morao vratiti. Kutlin direktor rekao je da ga Kutle ni na što nije mogao nagovoriti, da je sve bilo rađeno po zakonu.

NA IME POZAJMICA Kutle optužen zbog izvlačenja 120 milijuna kuna iz Dione

Budući da je oslobođen svih optužbi, Kutle, koji se nalazi na Interpolovoj crvenoj tjeralici bjegunaca, oslobođen je i plaćanja troškova suda. Više od deset godina dugo suđenje će, ako presuda postane pravomoćna, platiti hrvatski građani.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • Marun 02.07.2019.

    Samo u rvatskoj... hvala HDZ...

  • dektiva3 01.07.2019.

    Dvojno državljanstvo odmah ukinut i onemogućiti zloporabe rvatinama iz bih,jer se stavlja nas domicilne mikro hrvate u neravnopravan položaj...

  • antikomunist70 01.07.2019.

    Lopina za kineske kazne!Sramota od živog bića👊🏻👊🏻👊🏻🤕🤕🤕

Komentiraj...
Vidi sve komentare