Obavijesti

News

Komentari 20

Županijski sud kaže da nije nadležan za tužbu protiv Kutle

Županijski sud kaže da nije nadležan za tužbu protiv Kutle
1

Posljednja u nizu optužnica protiv Kutle podignuta je nakon što je zagrebački Općinski kazneni sud krajem 2016. donio odbijajuću presudu zbog stvarne nenadležnosti

VIDEO

Zagrebački Županijski sud proglasio se nenadležnim za ponovno podignutu optužnicu protiv nekadašnjeg tajkuna Miroslava Kutle zbog neosnovanog prebacivanja novca iz njegove Globus grupe sredinom 90-tih godina.

Optužnicom koju je u travnju prošle godine ponovno podiglo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo uz Kutlu je obuhvaćen i njegov poslovni partner Dražen Mandić, a tužiteljstvo tvrdi da su od 1994. do 1997. nezakonito prebacili 30-ak milijuna kuna iz Kutline Globus grupe u Mandićev Partner Invest Trade.

Posljednja u nizu optužnica protiv Kutle podignuta je nakon što je zagrebački Općinski kazneni sud krajem 2016. donio odbijajuću presudu zbog stvarne nenadležnosti. Kutli, koji je već godinama u susjednoj BiH, sudilo se u odsutnosti, dok je Mandić poricao krivnju.

Tajkunska braća: Kutle se '99. inatio državi kao i danas Gazda
Tajkunska braća: Kutle se '99.  inatio državi kao i danas Gazda

Uvjereno da u nedjelima za koja tereti Kutlu i Mandića ima pravnog kontinuiteta tužiteljstvo se odlučilo za ponovno podizanje optužnice i pokrenut je postupak za kojega se ovoga puta nenadležnim proglasio zagrebački Županijski sud.

Zamjenica sudskog glasnogovornika, Iva Kero, pojasnila je da je riječ o još uvijek nepravomoćnoj odluci. No, postane li odluka pravomoćna spis će se ponovno vratiti Općinskom kaznenom sudu.

Kutlu se od 2000. teretilo u više sličnih slučajeva, a pravomoćno je 2010. osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zlouporaba u slučaju 'Gradski podrum'.

Kutle optužen zbog izvlačenja 120 milijuna kuna iz Dione
Kutle optužen zbog izvlačenja 120 milijuna kuna iz Dione

Tada se doznalo da je Kutle u susjednoj BiH gdje također ima državljanstvo, no ta ga je država odbila izručiti uz obrazloženje da kaznena djela koja mu se stavljaju na teret nemaju ekvivalent u zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH.

No, hrvatsko državno odvjetništvo istog je dana izvijestilo da Hrvatska, kao država presuđenja, 'zadržava pravo izvršenja navedene presude'.

BiH Hrvatskoj: Nećemo izvršiti hrvatsku presudu protiv Kutle
BiH Hrvatskoj: Nećemo izvršiti hrvatsku presudu protiv Kutle

Jedan od najpoznatijih hrvatskih "tajkuna" bio je vlasnik Slobodne Dalmacije, brojnih tvrtki, kao što su lanac robnih kuća Jadrantekstil, Dalma, a u Zagrebu nekadašnjeg lanca trgovina Slavija kojeg je nazvao Diona. Također bio je i većinski vlasnik poduzeća Tisak te je imao udjele u brojnim medijskim tvrtkama.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"