Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Županijski sud kaže da nije nadležan za tužbu protiv Kutle

Posljednja u nizu optužnica protiv Kutle podignuta je nakon što je zagrebački Općinski kazneni sud krajem 2016. donio odbijajuću presudu zbog stvarne nenadležnosti

Foto: STR-8287/PIXSELL
20 komentara

Zagrebački Županijski sud proglasio se nenadležnim za ponovno podignutu optužnicu protiv nekadašnjeg tajkuna Miroslava Kutle zbog neosnovanog prebacivanja novca iz njegove Globus grupe sredinom 90-tih godina.

Optužnicom koju je u travnju prošle godine ponovno podiglo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo uz Kutlu je obuhvaćen i njegov poslovni partner Dražen Mandić, a tužiteljstvo tvrdi da su od 1994. do 1997. nezakonito prebacili 30-ak milijuna kuna iz Kutline Globus grupe u Mandićev Partner Invest Trade.

Posljednja u nizu optužnica protiv Kutle podignuta je nakon što je zagrebački Općinski kazneni sud krajem 2016. donio odbijajuću presudu zbog stvarne nenadležnosti. Kutli, koji je već godinama u susjednoj BiH, sudilo se u odsutnosti, dok je Mandić poricao krivnju.

BILI SU MILJENICI DRŽAVE Tajkunska braća: Kutle se '99. inatio državi kao i danas Gazda

Uvjereno da u nedjelima za koja tereti Kutlu i Mandića ima pravnog kontinuiteta tužiteljstvo se odlučilo za ponovno podizanje optužnice i pokrenut je postupak za kojega se ovoga puta nenadležnim proglasio zagrebački Županijski sud.

Zamjenica sudskog glasnogovornika, Iva Kero, pojasnila je da je riječ o još uvijek nepravomoćnoj odluci. No, postane li odluka pravomoćna spis će se ponovno vratiti Općinskom kaznenom sudu.

Kutlu se od 2000. teretilo u više sličnih slučajeva, a pravomoćno je 2010. osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog zlouporaba u slučaju 'Gradski podrum'.

Davor Puklavec/Pixsell NA IME POZAJMICA Kutle optužen zbog izvlačenja 120 milijuna kuna iz Dione

Tada se doznalo da je Kutle u susjednoj BiH gdje također ima državljanstvo, no ta ga je država odbila izručiti uz obrazloženje da kaznena djela koja mu se stavljaju na teret nemaju ekvivalent u zakonu koji je u vrijeme njihova izvršenja bio na snazi u BiH.

No, hrvatsko državno odvjetništvo istog je dana izvijestilo da Hrvatska, kao država presuđenja, 'zadržava pravo izvršenja navedene presude'.

Davor Puklavec/Pixsell AMNESTIRALI GA BiH Hrvatskoj: Nećemo izvršiti hrvatsku presudu protiv Kutle

Jedan od najpoznatijih hrvatskih "tajkuna" bio je vlasnik Slobodne Dalmacije, brojnih tvrtki, kao što su lanac robnih kuća Jadrantekstil, Dalma, a u Zagrebu nekadašnjeg lanca trgovina Slavija kojeg je nazvao Diona. Također bio je i većinski vlasnik poduzeća Tisak te je imao udjele u brojnim medijskim tvrtkama.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message