To je to što me zanima!

Lalovac: Ako vam banke ne pomognu ja ću vam pomoći!

Ministar Boris Lalovac rekao je kako će, ako banke ne nađu rješenje problema za dužnike u švicarcima, on ponuditi poseban zakon o stambenom kreditiranju
Vidi originalni članak

Ne ponude li banke uskoro prijedlog rješenja, Vlada bi mogla predložiti poseban zakon o stambenom kreditiranju i tako riješiti probleme nastale zbog rasta rata kredita u švicarskim francima - kazao je ministar financija Boris Lalovac.

Lalovac će još malo pričekati banke i vidjeti što one nude,  ali ako ne budu imali konkretnog rješenja, ističe, razgovarat će s premijerom Milanovićem o posebnom zakonu o stambenom kreditiranju

On očekuje da do lipnja banke daju prijedlog rješenja problema. Ako to ne učine onda će on onda predložiti da se krene s posebnim zakonom.  

- Meni je apsolutno neprihvatljivo da netko bude dužan više nego na početku vraćanja kredita - naglašava Lalovac te dodaje da bi i inače takav zakon trebalo donijeti.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • capaigrugru 11.06.2015.

    Raymonde! Najbolji si ! Svaka ti čast.Samo jedna rečenica riješava sve.Ne dajte se obmanjivati obečanjima.KOD NAS JE PLATEŽNO SREDSTVO KUNA.KOLIKO SAM KUNA POSUDIO TOLIKO ĆU I VRATITI.GOTOVO

  • nikluk20 25.05.2015.

    ajde lalovac.....ograniči kamate na stambene kredite na 3%......dobiti ćete mjesec dana nakon te odredbe sigurno milijardu kuna preko pdv od potrošnje!

  • Caffe-bar Gemini 21.05.2015.

    Treba donijeti novi zakon o stambenom kreditiranju! U njemu treba definirati isključivo kreditiranje stambeno poticane gradnje novih stanova, za koje država daje poticaje. Ti krediti moraju biti isključivo kunski uz fiksnu kamatu, a država treba raspisivati godišnje koncesija za kvote godišnjih državnih poticajnih sredstava za tu namjenu, bankama koje žele ući u takvo poslovanje. Osnovni uvjet za dodjelu koncesije treba biti najniža kamatna stopa. Vlasnici takvih stanova trebaju biti banke, sve do trenutka njihove otplate. Do trenutka otplate banke uzimaju prihod od kamata, a glavnicu trebaju tretirati kao namjensku štednju građana do potpune otplate kredita. Ukoliko se raskida kreditni odnos, banka uplaćenu glavnicu kredita (namjenska štednja) umanjenu za postotak amortizacije stana u periodu njenog korištenja, te vraća ta sredstva kreditoprimcu. Banka bi moirala raskinuti kredit, ukoliko dug po kreditu prijeđe vrijednosti od 3 mjesečna anuiteta ili vrijednost otplaćene glavnice(namjenske štednje). Svi drugi stambeni krediti, koji nisu od države stambeno poticani, moraju biti na tržišnim osnovama i za njih država ne odgovara (što mora biti kreditoprimcu jasno naznačeno i ne malim slovina). Ugovori koje sačinjava banka mora odredbe (koje obvezuju kreditoprimca) pisati jasnim, lalo uočljivim i podebljanim slovima. Za kamatnu stopu koja je iznad prosjeka EU, država treba uvesti porez na ekstra dobit. Država ne bi trebala davati poticaje za kredite za rekonstrukcije i adaptacije postojećih zgrada, već su ti poticaji namjenjeni isključivo za novu gradnju i poticanje realnog razvoja građevinskog sektora u cilju stambenog zbrinjavanja, kojim se štiti ustavno pravo građana na realnu mogućnost izgradnje doma, kao osnovnog uvjeta za održiv razvoj obitelji.

Komentiraj...
Vidi sve komentare