To je to što me zanima!

Lalovac: Imamo najviše posto nevraćenih kredita unutar EU

Ministar Lalovac u Bruxellesu je rekao kako je skupinu upoznao s rješenjem franka u Hrvatskoj te dodao da se trajno rješenje traži u dogovoru s bankama i HNB-om
Vidi originalni članak

Ministar financija Boris Lalovac u Bruxellesu je izjavio kako Hrvatska ima najveći problem nevraćenih kredita u švicarskim francima u EU, oko 17 posto.

Kazao je kako je na neformalnoj skupini nečlanica eurozone tema razgovora bila rješavanje problema švicarskog franka. 

Rekao je da je skupinu upoznao s rješenjem franka u Hrvatskoj te dodao kako je to privremeno te da se trajno rješenje traži u dogovoru s bankama i HNB-om. 

Komentirao je i konverziju kredita u kune i rekao da se razgovara više o modelu 5 kojeg je predložila Hrvatska narodna banka. 

- Ovaj model tržišnog najma stanova nam je mnogo prihvatljiviji. Cilj je smanjiti opterećenja hrvatskih građana, na primjer s 5000 na 2000 kuna, da građanin ostane u tom stanu, odnosno da ima mogućnost otkupa. Država bi razmotrila mogućnost davanja subvencija, poreznih olakšica, da onome tko živi u najmu da mu to bude porezna olakšica, tako da i država preuzme jedan dio tereta ako bi banke otpisale jedan dio glavnice za socijalno ugrožene stanare - rekao je Lalovac.


Idi na 24sata

Komentari 64

  • lukica25 29.01.2015.

    imamo i jedne od najmanjih plača u EU, da imamo u europskom prosjeku sigurno bi bilo puno manje problema, puno manje problema bi imali u oni koji imaju kredite u švicarcima, a ovako kad večina nema ni 5000 a rata kredita poraste sa npr. 1500 na 2500, i još režije i hrana, e onda je problem, al sa 10 000 bi se dalo jel

  • skypilot 28.01.2015.

    Ali imamo mi i najviše institucija koje kontrolira UDBA pa uopće ne funkcioniraju a to ti je, dragi moj Lalovče, glavni razlog ovog dužničkog čemera.

  • žofanija 28.01.2015.

    Bravo g. Lalovac, jesli li ih dobro upoznao u Briselu, jer oni su glupi tamo, niš ne kuže. Sad ne samo da muljaš Milanoviću, već muljaš i EU. Tak te je tata Linić naučio, njegova si škola!

Komentiraj...
Vidi sve komentare