To je to što me zanima!

'Lani smo obnovili kuću. Sad imamo metar i pol vode u podrumu i uništen namještaj'

Poplava je prodrla u kuće, uništila podrume, parkete i namještaj. Ljudi pronalaze utopljene životinje, a bujica je potpuno srušila i most
Vidi originalni članak

Kiša u Seoni je, kažu mještani, počela padati oko 13 sati i padala je sve do 15 sati. 

- Padala je bez prestanka, a zbog velike količine vode koja je napadala u kratkom vremenu, izlio se potok- kaže nam mještanani te nadodaje da je taj isti potok potopio Seonu i nastavio prema Martinu gdje vatrogasci i dalje ispumpavaju vodu.

 Antun Ocelić i njegova supruga Terezija kažu da je ovo noćna mora. Kažu nam i kako nikada nije ovoliko padalo kao sada, a potok koji je samo par metara dalje od njihove kuće poplavio je njihov dom. Kod njihove šogorice voda je ušla u kuću i digao se parket.

- Ovdje živim cijeli život, 55 godina, ni mojim pradjedima nije nikada bila ovakva poplava. Sve moramo vaditi van, drago mi je da smo izvukli živu glavu - kaže Terezija.



Ova poplava u njihovom selu nosila je sve, toliko je bila jaka da je odnijela i most preko kojega su mještani svakoga dana prelazili.

- Most je godinama stajao, a potpora su mu bili stupovi. Svi smo prolazili preko njega, dobro je što nitko u trenutku poplave nije bio na njemu.

VIDEO: POPLAVE KOD NAŠICA U Seoni ima urušenih kuća, u Zoljanu potopljeno više ulica: 'Voda je ljudima odnijela stoku'

Sami čiste potok koji se izlio

Prošle godine ova obitelj obnovila je fasadu i radili su obnove u kući, a sada im susjedi pomažu vaditi parket i namještaj koji je natopljen vodom. Voda u podrumu visoka im je skoro metar i pol, a vatrogasaca ovdje još nema. Krive za ovoliku štetu Hrvatske vode i načelnika općine Donja Motičina, Željka Kovačevića. Godinama ih zovu, kažu nam oni, i pokušavaju dobiti pomoć, a za potok kažu da ga sami čiste. Upravo potok koji se izlio je poplavio cijelo našičko područje.

Najviše u selu stradala je imovina starice čija se kuća od siline vode počela urušavati.

- Na sreću ona nije bila u kući, inače bi ju vadili van. Kažu da je navodno, imala upalu pluća, a sada potresena kod svoje obitelji jer u ovakvoj kući više ne može živjeti - kaže Antun.

Boris Bjelokapić još je jedan stanovnik Seone koju je poplava napravila štetu. Pronašao je životinje koje su se utopile.

-  Pronašao sam nekoliko mrtvih kokoši, a i hrana za sve životinje je uništena. Žao mi je i dva mala ježa koja su se utopili, svojoj kćerkici ne smijem to ni reći, noćima će plakati. Sada smo morali sve iseliti u drugu kuću - govori Boris.

Najugroženija mjesta

Najugroženija su mjesta Zoljan, Martin te dio Brezika, u Donjoj i Gornjoj Motičini kao i u Seoni gdje je voda prodrla u kuće. Načelnik Opčine Donja Motičina, Željko Kovačević, izjavio je kako je situacija stvarno užasna, da su kuće ugrožene i da je u neke ušla u voda, zahvalio se DVD-ovima koji su se odmah odazvali.

- Hvala Bogu da je kiša stala i da se ovo nije nastavilo - rekao je. Dodao je kako vjeruje da će Hrvatske vode, što su i obećale, napraviti nasip na rijeci te da će se pročistiti potoci.

 

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Predator46 20.07.2021.

    Da da, hoće napravit će vam nasip , ali u mjesecu limburgu. Bitno je da sad kopaju tunel za odvodnju vrijedan 5 milijardi kuna u selendri dolje na jugu iz koje je čisto slučajno jedna od faca. A u selu 5 stanovnika, tri koze i dva jarca. Zaboravite to, skupite lovu , platite bagere, i - prestanite plaćat komunalni porez. Mrš i odhebi kradezeovim pipcima.

  • NA ROBIJU 19.07.2021.

    tko sere 2. tu se slažem s tobom, ali ostajem kod naše izreke, nit je riba meso a ni dalmoš radnik

  • Dr.P.eenis 19.07.2021.

    Narod će opet pomagat

Komentiraj...
Vidi sve komentare