To je to što me zanima!

Laura Mikić, koju su rušili na maturi zbog potpisa, upisala je Muzičku akademiju u Zagrebu

Slučaj maturantice i mlade nagrađivane pijanistice ovo ljeto podigao je veliku prašinu u javnosti. Već je bila položila prijemni na Muzičkoj akademiji, super napisala državnu maturu, a onda se potpisala na esej...
Vidi originalni članak

Potvrđujem da je Laura Mikić redovita studentica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, javio nam je u srijedu ujutro Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije. Upit smo mu poslali nakon što su objavljeni konačni rezultati jesenskog roka državne mature, koju je Laura položila i time stekla uvjete za upis akademije.

Njezin slučaj ovo je ljeto izazvao pravu dramu i raspravu u javnosti jer je odlična srednjoškolka, ali i nagrađivana mlada pijanistica koja je paralelno s gimnazijom završila i srednju glazbenu školu, zbog nenamjerne pogreške zamalo izgubila mjesto na akademiji. Laura se tijekom polaganja eseja hrvatskog jezika potpisala na esej, što je pogreška koja se prema pravilnicima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanje sankcionira - poništavanjem ispita. A time i cijele državne mature.

Laurina objava dirnula je sve. "Ja sam ovih dana usahnula, izgubila sam svoj put u muzičkom obrazovanju koji sam vrijedno gradila godinama, izgubila sam i put vjere da me netko hoće čuti, da netko hoće pročitati moj prigovor", napisala je ministru Fuchsu, ravnatelju NCVVO-a i medijima. 

Ona je tih dana, osim obaveznih i izbornih predmeta državne mature, polagala i prijemni ispit za Muzičku akademiju, koji je prošla s pohvalama. Potpisala se omaškom, zbog stresa. No strogo pravilo NCVVO-a oko polaganja državne mature, a koje je uvela tadašnja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, nije se moglo zaobići. Uz nju, zbog iste pogreške ljetni rok državne mature izgubilo je još 23 maturanata, a potom, na jesenskom, još njih sedmero.

Stručnjaci smatraju kako se takva greška ne bi smjela kažnjavati gubitkom cijele mature, posebno stoga što su prolazili oni koji, primjerice, nisu napisali ni jedno slovo na eseju. No ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović bio je odlučan, tumačeći kako bi tek odustajanje od primjene pravila izazvalo nejednakost prema drugim pristupnicima. 

- Potpisivanjem punim imenom i prezimenom učenik, odnosno pristupnik odaje svoj identitet, dakle omogućava svoju identifikaciju, a upravo je tajnost jedan od osnovnih načela provedbe ispita državne mature u svrhu osiguravanja jednakosti za sve pristupnike - tumačili su iz NCVVO-a ljetos i od toga pravila se nije i neće odstupiti.

Za Lauru je, srećom, sve završilo dobro, što je dekan Lešnik najavio već na ljetnom roku. Ipak, smatraju mnogi, ovo tvrdo birokratsko pravilo moralo bi se izmijeniti i prilagoditi.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • octopuss 21.09.2022.

    Tom Filipoviću nečasni otkaz.

  • _OLUJA1995 21.09.2022.

    Onaj koji je dobio njezin rad da ga preda komisiji jednostavno je korektorom mogao izbrisati njezin potpis. Ali za to treba minimalno jedna moždana vijuga i zrno zdravog razuma

  • 21.09.2022.

    Ok, ne vidim u čemu je bio problem. Pri pisanju bilo kojeg elementa državne mature svi profesori u više navrata upozoravaji učenike o svim pravilima pisanja. Stavljanje svog potpisa daje komosiji za ocjenjivanje informaciju čiji se rad ocjenjuje, a cijela matura se piše u potpunoj anonimnosti. Žalosno je što danas mladi nisu u stanju pratiti ni najosnovnija pravila i upute.

Komentiraj...
Vidi sve komentare