Obavijesti

News

Komentari 17

Laura Mikić, koju su rušili na maturi zbog potpisa, upisala je Muzičku akademiju u Zagrebu

Laura Mikić, koju su rušili na maturi zbog potpisa, upisala je Muzičku akademiju u Zagrebu

Slučaj maturantice i mlade nagrađivane pijanistice ovo ljeto podigao je veliku prašinu u javnosti. Već je bila položila prijemni na Muzičkoj akademiji, super napisala državnu maturu, a onda se potpisala na esej...

VIDEO

Potvrđujem da je Laura Mikić redovita studentica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, javio nam je u srijedu ujutro Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije. Upit smo mu poslali nakon što su objavljeni konačni rezultati jesenskog roka državne mature, koju je Laura položila i time stekla uvjete za upis akademije.

Njezin slučaj ovo je ljeto izazvao pravu dramu i raspravu u javnosti jer je odlična srednjoškolka, ali i nagrađivana mlada pijanistica koja je paralelno s gimnazijom završila i srednju glazbenu školu, zbog nenamjerne pogreške zamalo izgubila mjesto na akademiji. Laura se tijekom polaganja eseja hrvatskog jezika potpisala na esej, što je pogreška koja se prema pravilnicima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanje sankcionira - poništavanjem ispita. A time i cijele državne mature.

Laurina objava dirnula je sve. "Ja sam ovih dana usahnula, izgubila sam svoj put u muzičkom obrazovanju koji sam vrijedno gradila godinama, izgubila sam i put vjere da me netko hoće čuti, da netko hoće pročitati moj prigovor", napisala je ministru Fuchsu, ravnatelju NCVVO-a i medijima. 

Ona je tih dana, osim obaveznih i izbornih predmeta državne mature, polagala i prijemni ispit za Muzičku akademiju, koji je prošla s pohvalama. Potpisala se omaškom, zbog stresa. No strogo pravilo NCVVO-a oko polaganja državne mature, a koje je uvela tadašnja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, nije se moglo zaobići. Uz nju, zbog iste pogreške ljetni rok državne mature izgubilo je još 23 maturanata, a potom, na jesenskom, još njih sedmero.

Stručnjaci smatraju kako se takva greška ne bi smjela kažnjavati gubitkom cijele mature, posebno stoga što su prolazili oni koji, primjerice, nisu napisali ni jedno slovo na eseju. No ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović bio je odlučan, tumačeći kako bi tek odustajanje od primjene pravila izazvalo nejednakost prema drugim pristupnicima. 

Zagreb:  Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja

- Potpisivanjem punim imenom i prezimenom učenik, odnosno pristupnik odaje svoj identitet, dakle omogućava svoju identifikaciju, a upravo je tajnost jedan od osnovnih načela provedbe ispita državne mature u svrhu osiguravanja jednakosti za sve pristupnike - tumačili su iz NCVVO-a ljetos i od toga pravila se nije i neće odstupiti.

Za Lauru je, srećom, sve završilo dobro, što je dekan Lešnik najavio već na ljetnom roku. Ipak, smatraju mnogi, ovo tvrdo birokratsko pravilo moralo bi se izmijeniti i prilagoditi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..