To je to što me zanima!

Legionarska bolest u Kanadi dosad odnijela živote 10 ljudi

U kanadskom gradu Quebecu dosad je zaraženo 165 ljudi, a sumnja se kako je sustav klimatizacije na dvije zgrade izvor. Prvi slučajevi zabilježeni su još u srpnju
Vidi originalni članak

Legionarska bolest u kanadskom Quebecu od kraja srpnja ubila je i desetu žrtvu, objavili su zdravstveni čelnici kanadskog grada. Dosad su bolest dijagnosticirali kod 165 ljudi, a iako može biti opasna za one sa slabim imunološkim sustavom, može se liječiti antibioticima. 

Zdravstveni čelnici u subotu su priopćili kako su najnoviji slučajevi prijavljeni u proteklih 10 do 15 dana, jer Legionarska bolest ima razdoblje inkubacije od dva do 10 dana. Pokrenuta je i istraga kako bi se otkrio uzročnik zaraze, a sumnja se na loše održavanje klima uređaja. Bakterija legionela može se razviti u ustajaloj vodi u takvim uređajima, a potom se proširi kapljično. Sumnja se da je izvor zaraze sustav klimatizacije na dvije zgrade. 

Legionarska bolest otkrivena je 1976. godine tijekom skupa veterana u SAD-u gdje je umrlo 29 ljudi. Radi se o infekciji koja uzrokuje visoku temperaturu, suhi kašalj i upalu pluća, prenosi CBC.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • gkzone 02.09.2012.

    zanima me kakvi su kod nas propisi na javnim mjestima glede klima i održavaju li to redovito ili nas "pušu" svime i svačime po dućanima, ordinacijama, uredima i slično...

  • Hrvatica1929 02.09.2012.

    Imamo i mi u Hrvatskoj Legionarsku bolest zove se Vlada RH

  • user_122388 02.09.2012.

    Taman sam se mislil preselit u Kanadu.........

Komentiraj...
Vidi sve komentare