To je to što me zanima!

Leko: Predsjednica ne treba zvati Živi zid, nema deložacije

Izabrana predsjednica izrazila je želju za preseljenjem. Mediji se ponašaju kao da je preseljenje smak svijeta. Ništa se bitno neće dogoditi, rekao je Josip Leko
Vidi originalni članak

Predsjednik Sabora Josip Leko gostovao je u emisiji Javna stvar na HRT-u. Složio se s voditeljem da je riječ o igrokazu kada je riječ o preseljenju predsjedničkog Ureda u Visoku ulicu.

- Izabrana predsjednica izrazila je želju za preseljenjem. Ne treba ona zvati Živi zid, nitko je ne dira. Ne branim Vladu, ako griješi, griješi. Postoji akt i ništa više. Nema deložacije. Mediji se ponašaju kao da je preseljenje smak svijeta. Ništa se bitno neće dogoditi - rekao je Leko.

'Glavaš nije dobro postupio'

Komentirao je i slučaj Branimira Glavaša.

- Hrvatske institucije reagirale su na način na koji su reagirale, što ja mislim o tome manje je bitno. Glavaš nije dobro postupio kad je slavodobitno dolazio u Sabor pokazujući da je politički jak, sudit će mu se - rekao je predsjednik Sabora Josip Leko u emisiji Javna stvar na HRT-u.

'Presuda za genocid je utvrdila da je Hrvatska bila žrtva'

Leko je komentirao i nedavnu haašku presudu o hrvatskoj i srpskoj tužbi za genocid. 

- Presuda je višeslojna. Sa stajališta suda Srbija nije kvalificirana da je vodila genocidni rat, ali ne isključuju se elementi genocidne politike i agresije. To je važna činjenica u političkom i povijesnom smislu. Presuda je utvrdila da je Hrvatska bila žrtva i da se legitimno branila. Ona ne eliminira odgovornost i jedne i druge strane za počinjenje žrtve - kazao je Leko i dodao kako su za utvrđivanje genocida postavljeni visoki zahtjevi.

'Srbija vodi pravni nastavak agresije na području Hrvatske'

Na pitanje treba li Hrvatska blokirati ulazak Srbije u EU zbog primjene zakona univerzalne jurisdikcije.

 - Srbija mora ispuniti sve demokratske standarde. Taj proces se tamo događa sporije jer dio političkog vodstva se ne želi suočiti s realnošću. To je pravni nastavak agresije na području Hrvatske - kazao je Leko.

'Braniteljima se nudim za dijalog, alternative nema'

O prosvjedu branitelja Leko je kazao kako se nudi za dijalog jer ne postoji alternativa.

 - To su građani Hrvatske koji imaju poseban značaj, ali i značajnu odgovornost. Žao mi je što nismo nastavili dijalog, a Sabor je učinio što je mogao. Povučeni su zakoni i osnovana je radna skupina za izradu novog nacrta Zakona o pravima hrvatskih branitelja i ja se slažem da se taj zakon donese po pravilima organskih zakona, to jest dvotrećinskom većinom - kazao je.

Još nisu analizirali rezultate izbora: 'Nema žurbe'

 Na pitanje jesu li u SDP-u analizirani rezultati predsjedničkih izbora, Leko je kazao kako 'nema nikakve žurbe'.

- Analizirat ćemo situaciju prije i poslije izbora i dogovoriti što treba učiniti. Svaki izbori su test za političare. Odbor stranke ću sazvati krajem veljače ili početkom ožujka - rekao je predsjednik Sabora.

'Ponudit ćemo nove mogućnosti i rješenja'

O najnovijem istraživanju rejtinga političkih stranaka kazao je kako SDP mora imati politiku osjetljiviju na potrebe građana.

- Moramo odustati od razvoja na račun zaduživanja. Ponudit ćemo nove mogućnosti i rješenja. Od nekih odluka koje će značiti određene pravce razvoja. Hrvatska se ne može razvijati na svim područjima, moramo biti konkretni - kazao je.

Idi na 24sata

Komentari 78

  • El Tractor 13.02.2015.

    Moj glas nemaš, ni ti ni tboja stranka!

  • AUSSIE 07.02.2015.

    Leko i ti si transparentan(proziran) kao i tvoj "šef".

  • CRNA GIZA 07.02.2015.

    Ovo je zbilja DALEEEEKOOOO najgore što se desilo Hrvatskoj nakon rata , kukuriku vlada sa svim ovim nesposobnim , bahatim i nenarodnim političarima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare