To je to što me zanima!

Lesar: Za ono gdje se bilježi pad odgovorna je izvršna vlast

Na izvješće Svjetske banke prema kojem je Hrvatska na ljestvici o uvjetima poslovanja s 84. mjesta pala na 89., stigle su i reakcije saborskih zastupnika
Vidi originalni članak

Na izvješće Svjetske banke, prema kojem je Hrvatska na ljestvici o uvjetima poslovanja s 84. mjesta pala na 89. i našla se iza Kosova, stigle su i reakcije saborskih zastupnika.

Za Đuru Popijača (HDZ) ova informacija ne iznenađuje, niti je ona za njega neočekivana. Podsjetio je da je HDZ upozoravao na pogubno djelovanje raznoraznih mjera na hrvatsko gospodarstvo početkom rada ove Vlade.

- Sada su tu i posljedice koje na žalost osjećamo i u padu svih pokazatelja gospodarske aktivnosti, time i standarda građana i povećanja broja nezaposlenih. Nakon nekoliko uzastopnih smanjenja rejtinga od financijskih institucija, slijede i ove negativne vijesti raznoraznih agencija koje ocjenjuju uspješnost ili neuspješnost pojedinih gospodarskih mjera aktualne Vlade pa tako evo sada i Svjetske banke - rekao je Popijač.

'Vlada nastavlja s poreznom represijom'

Upozorio je da unatoč svemu Vlada nastavlja s poreznom represijom, dodatnim pogoršavanjem pravne sigurnosti, prečestim mijenjanjem uvjeta u poslovanju, a sve će se to, kaže i dalje reflektirati na negativne trendove.

Iako je porezna represija područje na kojem je Hrvatska napredovala, Popijač kaže da se unatoč tome ništa nije bitno poboljšalo već je negativno utjecalo na potrošnju i poduzetničke aktivnosti.

- Sve što je usmjeravano prema dodatnom poreznom pritisku, čestim mijenjanjem uvjeta poslovanja je potpuno negativno i kontraproduktivno utjecalo na ukupne trendove, naplate poreza i poduzetničkih aktivnosti - izjavio je.

'Za područje u kojem se bilježi pad odgovorna izvršna vlast'

Laburist Dragutin Lesar napominje da je za područje u kojem se bilježi pad, a to su zaštita ulagača, izdavanje građevinskih dozvola, dostupnost električne energije i uknjižba imovine, odgovorna izvršna vlast, ali alarmantan mu je i pad na području dostupnosti jer banke u Hrvatskoj tvrde da ima novaca kao blata, ali da nema dobrih projekata za financiranje, koji je sada jedan od razloga za pad konkurentnosti.

- Dakle na financijskom tržištu očito se događa nešto. Ja bih slobodno rekao - strane banke u Hrvatskoj ne žele kreditno pratiti ozbiljne investitore - kazao je Lesar.

>>> Hrvatska je na ljestvici uvjeta poslovanja lošija i od Kosova

Idi na 24sata

Komentari 53

  • marci2812 29.10.2013.

    Eto pameti i stranke koja je svrha sebi samoj - za divit se je pojedinim biracima, jos uvijek "puse" ovu primitivnu ideologiju, pa - neka im,,,,,,,

  • kamik 29.10.2013.

    Samo Narodni Sud i Referendumi o bitnim pitanjima mogu izvuci zemlju i ruku kriminalaca koji pljackaju bez milosti uz smijesak na narodnoj televiziji...uz objasnjenje ko je jamio je jamio,...nikom nista idemo dalje u zaduzenje uz 310% kamate. fujjjjj

  • StjepanPlečko 29.10.2013.

    Neka nam vječno žive naši KOKOTI vodite nas vi upropast

Komentiraj...
Vidi sve komentare