Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
53 komentara

Lesar: Za ono gdje se bilježi pad odgovorna je izvršna vlast

Na izvješće Svjetske banke prema kojem je Hrvatska na ljestvici o uvjetima poslovanja s 84. mjesta pala na 89., stigle su i reakcije saborskih zastupnika

Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
53 komentara

Na izvješće Svjetske banke, prema kojem je Hrvatska na ljestvici o uvjetima poslovanja s 84. mjesta pala na 89. i našla se iza Kosova, stigle su i reakcije saborskih zastupnika.

Za Đuru Popijača (HDZ) ova informacija ne iznenađuje, niti je ona za njega neočekivana. Podsjetio je da je HDZ upozoravao na pogubno djelovanje raznoraznih mjera na hrvatsko gospodarstvo početkom rada ove Vlade.

- Sada su tu i posljedice koje na žalost osjećamo i u padu svih pokazatelja gospodarske aktivnosti, time i standarda građana i povećanja broja nezaposlenih. Nakon nekoliko uzastopnih smanjenja rejtinga od financijskih institucija, slijede i ove negativne vijesti raznoraznih agencija koje ocjenjuju uspješnost ili neuspješnost pojedinih gospodarskih mjera aktualne Vlade pa tako evo sada i Svjetske banke - rekao je Popijač.

'Vlada nastavlja s poreznom represijom'

Upozorio je da unatoč svemu Vlada nastavlja s poreznom represijom, dodatnim pogoršavanjem pravne sigurnosti, prečestim mijenjanjem uvjeta u poslovanju, a sve će se to, kaže i dalje reflektirati na negativne trendove.

Iako je porezna represija područje na kojem je Hrvatska napredovala, Popijač kaže da se unatoč tome ništa nije bitno poboljšalo već je negativno utjecalo na potrošnju i poduzetničke aktivnosti.

- Sve što je usmjeravano prema dodatnom poreznom pritisku, čestim mijenjanjem uvjeta poslovanja je potpuno negativno i kontraproduktivno utjecalo na ukupne trendove, naplate poreza i poduzetničkih aktivnosti - izjavio je.

'Za područje u kojem se bilježi pad odgovorna izvršna vlast'

Laburist Dragutin Lesar napominje da je za područje u kojem se bilježi pad, a to su zaštita ulagača, izdavanje građevinskih dozvola, dostupnost električne energije i uknjižba imovine, odgovorna izvršna vlast, ali alarmantan mu je i pad na području dostupnosti jer banke u Hrvatskoj tvrde da ima novaca kao blata, ali da nema dobrih projekata za financiranje, koji je sada jedan od razloga za pad konkurentnosti.

- Dakle na financijskom tržištu očito se događa nešto. Ja bih slobodno rekao - strane banke u Hrvatskoj ne žele kreditno pratiti ozbiljne investitore - kazao je Lesar.

>>> Hrvatska je na ljestvici uvjeta poslovanja lošija i od Kosova

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message