To je to što me zanima!

Liječnik iz Rijeke oživljava svoje pacijente mobitelom

Ivor Ković (29) iz Rijeke oduševio je svoje kolege izumivši dodatak za iPhone koji se uz poseban program u trenu pretvara u uređaj za reanimaciju
Vidi originalni članak

Riječanin Ivor Ković (29), šef Hitne pomoći u Pazinu, krajem siječnja u Amsterdamu je svjetskim stručnjacima za reanimaciju predstavio svoj izum - dodatak za mobitel koji se uz poseban program u trenu pretvara u savršen uređaj za reanimaciju. Njegov izum i predavanje o ulozi interneta i mobilne tehnologije u medicini pobudili su velik interes liječnika iz cijele Europe.
- Mi liječnici, uz vatrogasce i policajce, uvijek prvi pomažemo unesrećenima. Sa sobom nosimo skupocjene defibrilatore, koji stoje i do 50.000 eura, a takve uređaje često možemo samo sanjati. Mozgao sam i mozgao o tome kako bismo za sitniš imali uređaj za reanimaciju koji će pacijentima dati najbolje uvjete za preživljavanje - kaže liječnik izumitelj. Uvidjevši da “pametni” telefoni prepoznaju pokrete u svim smjerovima, rodila mu se ideja za mobitel koji bi bio i uređaj za oživljavanje.
- Svoj iPhone pretvorio sam u uređaj za praćenje kvalitete reanimacije. Budući da je pri reanimaciji teško držati mobitel u ruci, napravio sam prototip držača koji se prislanja pacijentu na prsa umjesto reanimatorova dlana. Prilikom reanimacije koristi se iPhoneovim programom. Optimalno je 100 pritisaka u minuti. Ako ima odstupanja, mobitel zvučno upozorava da trebate ubrzati ili usporiti - pojasnio je Ivor. Dodaje da budućnost svojeg izuma vidi u širokoj primjeni. Držač kojim se Igor koristi je prototip, ali ovih dana planira ga patentirati.
- Već su me zvali liječnici iz Bugarske, Nizozemske i drugih država koji žele imati ovakav držač. Misle da je on budućnost - ponosan je mladi liječnik na priznanje koje je dobio od uvaženih kolega iz svijeta. Ima svoj blog, a piše i članke za stručne časopise te priprema doktorat.



iPHONEOM ODREĐUJE I ISPRAVNU DOZU LIJEKOVA
Mladi liječnik piše doktorat o temi iz medicinske informatike te njezine dostupnosti slijepim i hendikepiranim ljudima. Sva svoja istraživanja usmjerava na primjenu interneta i mobilne tehnologije u medicini. Tako se, primjerice, svojim iPhoneom ne koristi samo kao uređajem za reanimaciju nego i kao alatom za računanje doza lijekova koje mora dati.
- U samo nekoliko sekundi morate prema dobi, spolu, visini i težini odrediti ispravnu dozu lijeka. Moj iPhone to bez pogreške obavi u trenu - objasnio je Igor.

PATENT KAO ZAMIJENA ZA DLAN
Dr. Ivor Ković kaže da njegov držač za mobitel zamjenjuje reanimatorove ruke. Inovator kaže kako iPhone ima program za reanimaciju, ali je mobitel teško držati u rukama pri reanimaciji.

Idi na 24sata

Komentari 29

  • anabell 08.02.2010.

    svaka čast dečku ! a vi kada pišete članak , odlučite se jel se dečko zove Igor ili Ivor

  • maneather 08.02.2010.

    Ovo je doktor u punom smislu riječi...pokazuje da medicina nije samo puko štrebanje kao kod nekih pa završe medicinu ali i nakon 10 god. rada ostanu na istoj razini kao i nakon fakulteta i čim im je nešto jednađba , gdje im nije crno na bijelo dižu ruke! I zdravstveni sam radnik i pacijent pa znam da takvih ima nažalost na pretek.Ivore SVAKA ČAST!...znam da če se za tebe još čuti,tek si na početku..a btw, mislim da bi ti svakoj ženi umjesto Brad Pitta npr. trebao biti san...I kamoli sreće da ti i takvi poput tebe svaki dan pune novinske stupce umjesto umnih i moralnih nakazabez stida i srama!!!

  • HUMI 08.02.2010.

    BRAVO !!!!!!!!! Samo požuri sa patentom..Ne bi me čudilo da se sutra neko javi da je on to izumija još dok ni nije bilo I-PHONA.. Naravno uz ovakve zakone možda lopina i uspije..

Komentiraj...
Vidi sve komentare