Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
29 komentara

Liječnik iz Rijeke oživljava svoje pacijente mobitelom

Ivor Ković (29) iz Rijeke oduševio je svoje kolege izumivši dodatak za iPhone koji se uz poseban program u trenu pretvara u uređaj za reanimaciju

H. Merdanović
Foto: H. Merdanović
29 komentara

Riječanin Ivor Ković (29), šef Hitne pomoći u Pazinu, krajem siječnja u Amsterdamu je svjetskim stručnjacima za reanimaciju predstavio svoj izum - dodatak za mobitel koji se uz poseban program u trenu pretvara u savršen uređaj za reanimaciju. Njegov izum i predavanje o ulozi interneta i mobilne tehnologije u medicini pobudili su velik interes liječnika iz cijele Europe.
- Mi liječnici, uz vatrogasce i policajce, uvijek prvi pomažemo unesrećenima. Sa sobom nosimo skupocjene defibrilatore, koji stoje i do 50.000 eura, a takve uređaje često možemo samo sanjati. Mozgao sam i mozgao o tome kako bismo za sitniš imali uređaj za reanimaciju koji će pacijentima dati najbolje uvjete za preživljavanje - kaže liječnik izumitelj. Uvidjevši da “pametni” telefoni prepoznaju pokrete u svim smjerovima, rodila mu se ideja za mobitel koji bi bio i uređaj za oživljavanje.
- Svoj iPhone pretvorio sam u uređaj za praćenje kvalitete reanimacije. Budući da je pri reanimaciji teško držati mobitel u ruci, napravio sam prototip držača koji se prislanja pacijentu na prsa umjesto reanimatorova dlana. Prilikom reanimacije koristi se iPhoneovim programom. Optimalno je 100 pritisaka u minuti. Ako ima odstupanja, mobitel zvučno upozorava da trebate ubrzati ili usporiti - pojasnio je Ivor. Dodaje da budućnost svojeg izuma vidi u širokoj primjeni. Držač kojim se Igor koristi je prototip, ali ovih dana planira ga patentirati.
- Već su me zvali liječnici iz Bugarske, Nizozemske i drugih država koji žele imati ovakav držač. Misle da je on budućnost - ponosan je mladi liječnik na priznanje koje je dobio od uvaženih kolega iz svijeta. Ima svoj blog, a piše i članke za stručne časopise te priprema doktorat.iPHONEOM ODREĐUJE I ISPRAVNU DOZU LIJEKOVA
Mladi liječnik piše doktorat o temi iz medicinske informatike te njezine dostupnosti slijepim i hendikepiranim ljudima. Sva svoja istraživanja usmjerava na primjenu interneta i mobilne tehnologije u medicini. Tako se, primjerice, svojim iPhoneom ne koristi samo kao uređajem za reanimaciju nego i kao alatom za računanje doza lijekova koje mora dati.
- U samo nekoliko sekundi morate prema dobi, spolu, visini i težini odrediti ispravnu dozu lijeka. Moj iPhone to bez pogreške obavi u trenu - objasnio je Igor.

PATENT KAO ZAMIJENA ZA DLAN
Dr. Ivor Ković kaže da njegov držač za mobitel zamjenjuje reanimatorove ruke. Inovator kaže kako iPhone ima program za reanimaciju, ali je mobitel teško držati u rukama pri reanimaciji.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message