To je to što me zanima!

'Lockdown bi bio katastrofa, moramo ga svakako izbjeći'

Usprkos tomu što bi 'lockdown' bio katastrofa za gospodarstvo, Sršen smatra kako bi trebalo zatvoriti teretane i sportske centre, kao i kafiće i restorane i mjesta gdje mladi mogu širiti zarazu
Vidi originalni članak

Broj novozaraženih koronavirusom se eksponencijalno širi i možemo očekivati daljnji porast pozitivnih pacijenata. Logično je da se prisjećamo kako je to izgledalo u trećem mjesecu. Izgubili smo 4 do 5 mjeseci. Ljeto nam je dalo priliku da pokušamo suzbiti zarazu i mi to nismo napravili, izjavila je dr. Nela Sršen koja se šutem Skypea javila u HRT-ovu emisiju Studio 4.

- Naravno da današnje brojke zastrašuju, ali u Italiji je 29. ožujka bilo hospitaliziranih 26 tisuća ljudi. Njih 4,5 tisuća bilo je na reanimaciji. Nije se znalo ni kako raditi. Danas, je od svih briseva koji se rade - njih 9 do 10 posto pozitivnih. Od pozitivnih slučajeva njih 95 su potpuno asimptomatični, ne bi ni znali da su zaraženi. Virus se širi među mladom populacijom - dodala je te otkrila kako je razgovarala s jednim od vodećih svjetskih virologa koji joj je rekao da u znanstvenom pogledu nema nikakvog smisla pretjerano loviti sve kontakte i stavljati ih u izolaciju.

NOVI PODACI STOŽERA Imamo 1867 novozaraženih!

Dodala je kako bi novi 'lockdown' bio katastrofa za gospodarstvo i psihu ljudi. Ipak, usprkos tomu što bi 'lockdown' bio katastrofa za gospodarstvo, Sršen smatra kako bi trebalo zatvoriti teretane i sportske centre, kao i kafiće i restorane i druga mjesta gdje su moguće zaraze među mlađom populacijom.

- Iako imamo eksponencijalni rast, na reanimaciji je danas u pokrajini Venetto oko 45 pacijenata - kazala je Sršen.

'Ne govorimo o španjolskoj gripi'

Pohvalila je guvernera pokrajine i dodala kako je na jedinicama intenzivne njege osigurano 1000 mjesta. Ne govorimo o 'španjolskoj gripi', SARS-u i MERS-u. Smrtnost od Covida-19 je od 0,3 do 0,6 posto. Tijekom ljeta na snazi je bila infodemija i puštane su kontroverzne informacije. Želim naglasiti da biti pozitivan ne znači bit vektor zaraze i biti bolestan.

KOLARIĆ: 'Epidemija je opasna jer može uništiti zdravstveni sustav'

- Eksponencijalni rast ugrožava delikatnu grupu pacijenata i raste broj smrtnih slučajeva. Ne želim se vraćati u iskustvo trećeg mjeseca kad su bolnice pucale. Mislim da smo naučili lekciju, ali nismo razvili svijest. Moramo izbjeći 'lockdown', držimo se epidemioloških mjera, nosimo maske - poručila je dr. Sršen. 

'Čuvajmo zdravlje baka i roditelja'

- Ako volimo našu domovinu, pomozimo liječnicima i stožerima. Čuvajmo zdravlje naših baka i roditelja. Nosimo maske, perimo ruke i fizički se distancirajmo. Pa nije toliki problem držati se mjera nekoliko tjedana dok ne padne broj pozitivnih briseva. Tada bi i mjere aktivnog nadzora imale smisla. One to nemaju uz eksponencijalni rast - zaključila je Sršen za HRT.

NOVA SAZNANJA Istraživanje: Rekonvalescentna plazma pokazala slabe rezultate u liječenju Covida-19

U Italiji je zabilježen rekordan crni broj od početka jeseni kada govorimo o broju novozaraženih - u jednom danu više od 15 tisuća osoba zaraženo je Covidom.

Idi na 24sata

Komentari 25

  • Karlo72 24.10.2020.

    Nekom baš dobro stoji maska😷

  • 23.10.2020.

    Ona iz Italije govori što je dobro za nas što ne

  • Selo_malo 23.10.2020.

    Dotična liječnica je u jednom svom TV obračanju u travnju ove godine tvrdila kako će kiša i sunce, kako se ide prema ljetu, oslabiti i ubiti Covid-19. Dakle?

Komentiraj...
Vidi sve komentare