To je to što me zanima!

Lopovi i varalice izrađuju ormare za čuvanje oružja

Zatvorenici rade u kaznionici u Požegi i primaju plaću od 500 do 1200 kuna. Ako tko želi raditi u metalnoj radionici, mora ipak proći tešku obuku
Vidi originalni članak

Naši zatvorenici u metalnoj radionici proizvode ormariće za oružje i za plin, koji idu na tržište, kaže Davor Bošnjak, načelnik odjela za rad u kaznionici Požega. Tko želi raditi u metalnoj radionici, mora proći tešku obuku.
- Po struci sam trgovac, a tu sam naučio raditi s metalom. Došavši u Požegu, 15 dana nisam mogao raditi i to su mi bili najteži i najdulji dani ovdje. Dok radim, dan prođe. Prođe i mjesec, pa će proći i tri godine, koje moram odslužiti - rekao je zatvorenik.
No iza rešetaka su u ponudi i nježniji poslovi. Tako dva muškarca, osuđeni na 10 i 8 godina robije, dane provode pletući košare od šibe. Kasnije njihove košare za 30 do 80 kuna prodaju građanima u središtu Požege. Obojicu su prebacili iz Lepoglave u kaznionicu u Požegu, koja je poluotvorenog tipa.
- Lakše mi dan prođe dok nešto radim. A pogledajte kako su dobre košare - kaže zatvorenik. Gotovo svi zatvorenici u Požegi rade nešto. Sami pristaju na rad, zatvorska uprava nikog ne smije siliti. Samo deset od 289 zatvorenica, zatvorenika i maloljetnika ne radi. Mogu birati između 24 posla. Najmanja plaća im je 500, a najveća 1200 kuna. Požeška farma ima 2000 svinja. Žitarice sade na oko 230 hektara zemlje. Najviše žena radi u krojačnici, njih pedesetak.
- Isplela sam šalove i kape te ih poslije kupila od kaznionice i poslala djeci i unuci. Oni su bili sretni, a i ja sam bila ponosna sama na sebe. Prije dolaska u zatvor nisam ni znala plesti. Kad izađem, moći ću uštedjeti novac jer ću svojima isplesti robu - kaže zatvorenica i dodaje da ju rad ispunjava.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • 25sat 08.09.2009.

    je li to \"Iskupljenje u Shawsanku\" ?

  • 08.09.2009.

    Evo nešto za one koji misle da ove pljačkaju: U ZATVORU Većinu vremena provodiš u prostoriji veličine 10x10. Dobiješ 3 obroka dnevno besplatno. Za dobro ponašanje dobiješ slobodne dane. Umjesto tebe stražari zatvaraju i otvaraju vrata. Bez problema gledaš TV i igraš igrice. Imaš WC samo za sebe. Imaš dozvoljene posjete od strane obitelji i prijatelja. Sve tvoje potrebe plaćaju porezni obveznici. NA RADNOM MJESTU Većinu vremena provodiš u uredu veličine 6x6. Imaš pauzu za jedan obrok, koji moraš platiti. Za dobro ponašanje dobiješ dodatnog rada. Sam moraš otvarati i zatvarati vrata. Ukoliko gledaš TV i igraš igrice, bez problema te otpuste. Dijeliš WC koji neki čitav popišaju. Nije ti dozvoljeno niti razgovarati s obitelji (a prijatelji?). Sam moraš plaćati sve troškove, a ukoliko radiš, moraš plaćati i porez ( ZA ZATVORENIKE).

  • user_27152 08.09.2009.

    sad će mo krenuti ko amerikanci napraviti sve što je moguće da se nezaposlenom zagorča život i navede ga se na gluposti nakon to sljedi zatvaranje i rad za sitne pare u zatvorima. ako se požurimo možda i mi dosegnemo da na m 1% populacije bude u zatvorima! bravo kradeze!

Komentiraj...
Vidi sve komentare