Obavijesti

News

Komentari 13

Lopovi i varalice izrađuju ormare za čuvanje oružja

Lopovi i varalice izrađuju ormare za čuvanje oružja
8

Zatvorenici rade u kaznionici u Požegi i primaju plaću od 500 do 1200 kuna. Ako tko želi raditi u metalnoj radionici, mora ipak proći tešku obuku

VIDEO

Naši zatvorenici u metalnoj radionici proizvode ormariće za oružje i za plin, koji idu na tržište, kaže Davor Bošnjak, načelnik odjela za rad u kaznionici Požega. Tko želi raditi u metalnoj radionici, mora proći tešku obuku.
- Po struci sam trgovac, a tu sam naučio raditi s metalom. Došavši u Požegu, 15 dana nisam mogao raditi i to su mi bili najteži i najdulji dani ovdje. Dok radim, dan prođe. Prođe i mjesec, pa će proći i tri godine, koje moram odslužiti - rekao je zatvorenik.
No iza rešetaka su u ponudi i nježniji poslovi. Tako dva muškarca, osuđeni na 10 i 8 godina robije, dane provode pletući košare od šibe. Kasnije njihove košare za 30 do 80 kuna prodaju građanima u središtu Požege. Obojicu su prebacili iz Lepoglave u kaznionicu u Požegu, koja je poluotvorenog tipa.
- Lakše mi dan prođe dok nešto radim. A pogledajte kako su dobre košare - kaže zatvorenik. Gotovo svi zatvorenici u Požegi rade nešto. Sami pristaju na rad, zatvorska uprava nikog ne smije siliti. Samo deset od 289 zatvorenica, zatvorenika i maloljetnika ne radi. Mogu birati između 24 posla. Najmanja plaća im je 500, a najveća 1200 kuna. Požeška farma ima 2000 svinja. Žitarice sade na oko 230 hektara zemlje. Najviše žena radi u krojačnici, njih pedesetak.
- Isplela sam šalove i kape te ih poslije kupila od kaznionice i poslala djeci i unuci. Oni su bili sretni, a i ja sam bila ponosna sama na sebe. Prije dolaska u zatvor nisam ni znala plesti. Kad izađem, moći ću uštedjeti novac jer ću svojima isplesti robu - kaže zatvorenica i dodaje da ju rad ispunjava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.