To je to što me zanima!

Lov na vođu ISIL-a: Amerikanci su u Siriji ubili Al-Baghdadija?

U tajnoj akciji u subotu na sjeverozapadu Sirije navodno je ubijen vođa Islamske države. Prema CNN-u, još se čeka konačna potvrda, nakon što se provede DNA analiza
Vidi originalni članak

Abu Bakr al-Baghdadi, zloglasni vođa ISIL-a, navodno je aktivirao prsluk s eksplozivom u velikoj akciji njegova hvatanja u subotu na sjeverozapadu Sirije, javlja CNN. Dva vojna izvora potvrdila su im kako je u subotu američka vojska sudjelovala u velikoj operaciji. Al-Baghdadija je, prema njihovim informacijama, locirala CIA.

CNN piše kako se još čeka konačna potvrda da je zaista riječ o al-Baghdadiju jer se treba provesti DNA testiranje. Američki predsjednik Donald Trump najavio je obraćanje javnosti u nedjelju ujutro...

SAD provele operaciju kojoj je meta bio al-Baghdadi

Sjedinjene Države provele su operaciju kojoj je meta bio vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdhadi, rekao je za Reuters američki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan, dok se predsjednik Donald Trump sprema dati "vrlo važnu izjavu". 

Anonimni izvor nije otkrio detalje operacije i nije rekao je li ona bila uspješna. Newsweek, citirajući američkog vojnog dužnosnika koji je dobio informacije o rezultatima operacije, piše da je al-Bagdadi ubijen u napadu.

Po listu, operacija je provedena u sirijskoj sjeverozapadnoj provinciji Idlib a izvele su je posebne snage nakon što su dobile obavještajne podatke.

Bijela kuća objavila je da će američki predsjednik Donald Trump imati "vrlo važnu izjavu" u nedjelju ujutro, ali nije dala druge pojedinosti.

U elektroničkoj pošti poslanoj kasno u subotu, glasnogovornica Bijele kuće Hogan Gidley samo je rekla da će obraćanje biti u Bijeloj kući u 9 sati po lokalnom vremenu (13,00 po GMT-u) u nedjelju.

Taj je poziv poslan vrlo brzo nakon što je Trump tvitao da se "nešto veliko upravo dogodilo". 

Al-Baghdadi se skrivao posljednjih pet godina. U travnju ove godine pojavila se video snimka na kojoj se navodno nalazi on. Prema američkim obavještajcima, bio je ranjen u zračnom napadu 2017., zbog čega je na neko vrijeme morao prepustiti vodstvo Islamske države svojim suradnicima. I tada se pisalo da je mrtav, ali ispostavilo se da prve obavještajne informacije nisu bile točne.

Al-Baghdadi je postao vođa 'Islamske države Iraka' 2010. godine, nakon čega je teroristička organizacija počela svoje širenje i po Siriji. Sredinom 2013. godine al-Baghdadi je objavio kako će se njegova organizacija zvati Islamska država Iraka i Levanta, skraćeno ISIL. Zaprijetio je kako će poteći rijeke krvi. Nagrada za njegovo hvatanje iznosila je 25 milijuna dolara. 

 

Idi na 24sata

Komentari 101

  • 28.10.2019.

    Svaka čast Trump!

  • audi 2.0 27.10.2019.

    Od kuda da mi to znamo ?

  • SAIBABA 27.10.2019.

    Koliko novaca vrijedi

Komentiraj...
Vidi sve komentare