To je to što me zanima!

Makedonija je postala Sjeverna Makedonija: Parlament odobrio

Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u. Protivnici sporazuma iz oporbene stranke VMRO-DPMNE bojkotirali su glasovanje
Vidi originalni članak

Makedonski parlament u petak je izglasao izmjenu ustava kojom mijenja ime države u Republika Sjeverna Makedonija, kao što je dogovoreno s Grčkom čime se okončava 27-godišnji spor. 

Za promjenu je glasao 81 od 120 zastupnika u parlamentu. Predstavnici oporbene stranke VMRO-DPMNE, protivnici sporazuma s Grčkom o novom imenu kojim je završio 27 godina dugi spor, bojkotirali su glasovanje. 

Dvije države dogovor o imenu postigle su u lipnju, no Makedonija će ga početi koristiti tek kad i parlament u Ateni ratificira taj sporazum. 

Grčka je zbog imena blokirala makedonski put prema članstvu u Europskoj uniji i NATO-u, smatrajući da se imenom "Makedonija" svojata teritorij grčke sjeverne pokrajine istog imena. 

SPOR S GRČKOM Makedonija: Konačna rasprava u parlamentu o promjeni imena

Makedonski premijer Zoran Zaev je na početku sjednice parlamenta poručio zastupnicima da će promjena imena "otvoriti vrata budućnosti, makedonskoj budućnosti u Europi" i članstvu u sjevernoatlantskom savezu. 

U isto vrijeme nekoliko je stotina ljudi duže od tri dana prosvjedovalo ispred Sobranja.

Idi na 24sata

Komentari 83

  • ichbin2 12.01.2019.

    evo amerima nove kolonije i vojne baze

  • kamenjar 12.01.2019.

    Pobjeze i Makedonija od Vuciceve i Seseljove Srbije,jos ce ubrzo otici od njih Vojvodina i Sandzak i to je to !!!!

  • marolino 12.01.2019.

    marolino: nije mi jasno zasto se nisu mogli zvat Republika Makedonija? cuj sjeverna. pa nek grci mjenjaju naziv svoje regije u juznu ako je problem da postoje dvije Makedonije. Ovo Sjeverna Makedonija mi je glupo, imalo bi smisla da postoji Juzna Makedonija kao nezavisna drzava

Komentiraj...
Vidi sve komentare